0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
-5%

Arhitekt Jože Plečnik v Italiji 1898–1899

1898-1899 (Posebne izdaje)

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Avtor: France Stele
Založba: Beletrina
Leto izida: 2022
ISBN: 9789612848477
Eden največjih slovenskih umetnostnih zgodovinarjev France Stele je imel dostop do zapuščine Jožeta Plečnika, v kateri se je med drugim ohranilo gradivo, ki se nanaša na prelomno leto Plečnikovega življenja, ko je po diplomi na Dunaju prejel štipendijo, ki mu je omogočila nekajmesečno študijsko potovanje po Italiji, s čimer je prvič prišel v osebni stik z italijansko in zahodnoevropsko umetnostjo.
Preberite več
Na zalogi
Redna cena: 34,00 €
Prihranek: 1,70 € (5%)
Spletna cena: 32,30 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

Objavljena celota pisem domačim, posebno bratu Andreju, ter dnevniški zapisi razkrivajo podrobnosti iz Plečnikove zasebnosti, zlasti iz njegove mladosti, ter oblikovanje Plečnikove človeške in umetniške osebnosti, zgodovinski pomen pisem pa Stele že v uvodu označi za prelomen. Knjiga je osebno pričevanje Plečnikovega prvega potovanja v Italijo (od Benetk do Rima in krajšega obiska v Franciji), ki zanj pomeni tudi prvo srečanje s klasiko. Iz Italije se je vrnil spremenjen, ta sprememba pa je pomenila prelom v njegovem razumevanju arhitekture.

Najobširnejše poglavje v knjigi je namenjeno pismom in popotnemu dnevniku, preostalih petero, predgovor in del z znanstvenim aparatom pa pojasnjevanju okoliščin, dopolnjevanju pisem z drugimi pomembnimi viri, komentiranju in nakazovanju nekaterih mogočih prihodnjih raziskovalnih poti. Delo, ki se po strokovni vnemi težko primerja z drugimi Steletovimi deli, je prvič izšlo pred več kot pol stoletja, ob 150. letnici Plečnikovega rojstva pa izhaja v prenovljeni, rahlo dopolnjeni (študija dr. Petra Krečiča in uredniški predgovor) in predvsem likovno osveženi ter obogateni podobi.

Prelistajte notranjost knjige: http://www.galarna.si/img/products/plecnik.pdf

Trda vezava, 14 x 21,5 cm, 308 strani.

O AVTORJU:

Eden najzaslužnejših raziskovalcev slovenske umetnosti France Stele (1886–1972) velja za pionirja slovenske umetnostne zgodovine. Bil je začetnik slovenskega spomeniškega varstva, prvi profesionalni konservator, univerzitetni profesor, likovni kritik, urednik, raziskovalec, akademik. Na področju slovenske umetnosti pa tudi na drugih področjih slovenske znanosti in kulture je pustil trajen pečat. Kot poznavalec različnih umetnostnozgodovinskih obdobij se je ukvarjal tudi z metodologijo in zgodovino stroke, posebno raziskovalno pozornost pa posvetil srednjeveškemu stenskemu slikarstvu in sodobnikom – umetnikom prve polovice 20. stoletja.

Prejel je številne nagrade, med njimi Prešernovo leta 1966 ter zlati doktorat dunajske univerze (1962) in Herderjevo nagrado (1969). Napisal je več kot 2000 študij in leksikalnih gesel ter se posvečal vzgoji mlajših generacij. Jožeta Plečnika je spoznal v Pragi leta 1920 in z njim prijateljeval vse življenje. Iz tega poznanstva sta nastali dve knjigi že za časa Plečnikovega življenja, Architectura perennis (1941) in Napori (1955), knjigo Arhitekt Jože Plečnik v Italiji 1898–1899 pa je Stele izdal desetletje po arhitektovi smrti.

Bralci

Zaupalo nam je že

32.140

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

42.382

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.810

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Podjetje Avrora AS d.o.o. bo z vašim soglasjem interno obdelovala osebne podatke, ki so navedeni v spodnjem obrazcu in jih uporabila za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil na koncu vsake e-novice ali preko maila info@galarna.si