0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
-11%

Avignonski kvintet - komplet

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Avtor: Lawrence Durrell
Založba: Beletrina
Leto izida: 2022
ISBN: 9721580391425
Po lanskem odličnem sprejemu osvežene izdaje Aleksandrijskega kvarteta se britanski avtor Lawrence Durrell tokrat predstavlja z Avignonskim kvintetom v prevodu Ferdinanda Miklavca. Gre za prvi prevod dela v slovenščino, o njegovem pomenu pa priča dejstvo, da »se je znanstvene in publicistične literature o Avignonskem kvintetu nakopičilo več kot za še bistveno obsežnejšo knjigo od Kvinteta samega: razprave, teze, doktorske disertacije, študije, posebne univerzitetne objave, ter navdušene pa tudi uničujoče in celo posmehljive kritike in recenzije, katerih avtorji so z najrazličnejših vidikov obravnavali mnoge plasti tega dela – na estetski, filozofski, literarnozgodovinski, literarnoteoretski, psihološki in še kateri ravni,« pojasnjuje urednica tega literarnega omnibusa Špelca Mrvar.
Preberite več
Na zalogi
Redna cena: 79,00 €
Prihranek: 9,01 € (11%)
Spletna cena: 69,99 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

Ob tem poudarja še, da je Lawrence Durrell, eden najslavnejših in najbolje prodajanih angleških romanopiscev poznega 20. stoletja, s prepletom petih romanov Avignonski kvintet ustvaril eno od najzanimivejših literarnih umetnin prejšnjega stoletja. Naslov spominja na Aleksandrijski kvartet, ki je bil deležen velike pozornosti že takoj po izidu in je do danes najpomembnejše in najpopularnejše Durrellovo delo. »Temelji, na katerih stoji konstrukcija metafikcije z naslovom Avignonski kvintet in je zasnovana kot menipejska satira in palimpsest, izhajajo iz Kvarteta, vendar je pahljača še bistveno bolj razprta: sega od razpršenega avtorja in sestavljenih ter medsebojno prepletenih junakov romana do romanesknega dogajanja po načelih kvantne mehanike.« Avignonski kvintet sestavlja pet knjig, ki so bile v izvirniku objavljene med letoma 1974 in 1985, in sicer Monsieur ali Vladar teme, Livia ali Živ pokopan, Constance ali Urjenje v samoti, Sebastian ali Prevlada strasti in Kvinkus ali Razparačeva zgodba. 

Zgodba se odvija pred in med drugo svetovno vojno, največ v Franciji, Egiptu in Švici, pripovedovalci pa so različni in si celo nasprotujejo ali zagotavljajo, da so samo ustvarili druge like. Gre za eksperimentalno delo, ki navdušuje in preseneča na vsakem koraku. Prevajalec Ferdinand Miklavc dodaja: »Ljudje lebdijo med temo in svetlobo, med življenjem in smrtjo. V to poseže gnostično pojmovanje sveta: človek je živ pokopan v svojem telesu, s smrtjo se osvobodi ječe, ob gnostičnem obrednem samožrtvovanju ima dvojni dobiček: doseže svobodo in prispeva k osvobajanju vesolja izpod žezla Vladarja teme. Aleksandrijski kvartet, tako Durrell, je »pesem relativnosti in študija moderne ljubezni, roman v procesu pisanja«.

Avignonski kvintet je korak v neznano. Tam pisatelja ustvarjata drug drugega in usode ter ljudi, s katerimi morata potem tudi sama živeti ... Vse se dogaja po načelu nepredvidljivosti, zunanja resničnost ni nič zanesljivega! V takem umetnost neha biti mimesis: Avignonski kvintet vzpostavlja in slavi vseobsežno moč človeške ustvarjalnosti, ki prehaja vse meje in gradi ter ohranja vzvišenost umetniškega sporočila.« Pet romanov, ki se kot osupljiv mozaik med seboj prepletajo na številnih ravneh, predstavlja izjemen literarni podvig, ki je vreden posebne pozornosti.

Trda vezava s ščitnim ovitkom, 21,5 x 14,5 cm, 1692 strani.

O AVTORJU:


Lawrence Durrell (1912–1990) je eden najslavnejših in najbolje prodajanih angleških romanopiscev poznega 20. stoletja. Rojen je bil v Indiji, v šolo pa je bil poslan v Anglijo, kjer, vajen raznolikih vplivov Orienta, ni zdržal, zato je mater prepričal, da se z družino preselijo na otok Krf. V Grčiji je ostal do druge svetovne vojne, med katero je s čolnom zbežal na Kreto in od tam v Egipt. V Kairu in Aleksandriji je ostal do konca vojne in tam opravljal službo tiskovnega diplomata pri angleškem štabu za Srednji vzhod. Rezultat vtisov iz severne Afrike, Sredozemlja in Male Azije je Aleksandrijski kvartet, ki ga je napisal mnogo let pozneje, v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je živel v Franciji, in sicer v Languedocu v vasici Sommieres, kjer je ustvaril tudi Avignonski kvintet.

Bralci

Zaupalo nam je že

32.140

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

42.382

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.810

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Podjetje Avrora AS d.o.o. bo z vašim soglasjem interno obdelovala osebne podatke, ki so navedeni v spodnjem obrazcu in jih uporabila za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil na koncu vsake e-novice ali preko maila info@galarna.si