0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €

BABA: Kolosalna balkanska fikcija

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Avtor: Karmina Šilec
Založba: Sanje
Leto izida: 2021
ISBN: 9789612746445
'Baba: kolosalna balkanska fikcija je impresiven knjižni projekt, dvojec, ki sestoji iz knjige zgodb in kataloga. Je portretna zbirka balkanskih zapriseženih devic, virdžin, ki prevzamejo moško ime in identiteto, oblečejo moška oblačila, opravljajo moška dela, kadijo, pijejo rakijo, guslajo ... in se vključijo v moško družbo.
Preberite več
Na zalogi
Redna cena: 50,00 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

Knjiga pripoveduje o drugosti. O tem, kako se izgubi jezik prvotnega telesa, ki se ga ni nikoli obvladalo. Kaj pomeni postajati-moški in postati-moški. Virdžine v zgodbah so nenavadno ogledalo položaja žensk v sodobni družbi. Kolosalna balkanska fikcija ni resnica, a bi lahko bila.

Katalog pripoveduje o potovanjih po krajih in časih, ki se upogibajo pod plodovi romantične zahodne domišljije. Homer, muškarača, tobelija, slepica in Stana živijo na območju, o katerem danes samoumevno govorimo kot o Balkanu. Ustvarja intuitivno pojmovno mrežo med glasbo, zahodnim pogledom, sladobolom, heteroromantično ideologijo ter Adamovim rebrom, falocentrično gravitacijo in devištvom, kot se z njim človeštvo ukvarja že stoletja.

Knjiga izhaja na otvoritvenem dogodku Festivala Sanje 2021, premieri glasbeno-scenskega dela BABA: Dert, endemične pesmi v izvedbi Novoglasbenega gledališča Choregie pod umetniškim vodstvom Karmine Šilec in v produkciji Carmine Slovenice.

Mehka vezava, šuber, 16,5 x 23,5 cm, 240 strani (knjiga zgodb) in 216 strani (katalog)

ODLOMEK IZ KNJIGE:

Suni je takrat vstopila v hišno zadrugo. Primožila se je v hišo, kjer so živeli tašča, tast, stric, teta, tri sestre, dva brata, trije svaki, dve snahi, štiri deklice, pet fantov, njen mož, bratranec in njegova žena.

Dom mojih staršev, tam, kjer sem bila rojena, nikoli ni smel veljati za moj pravi dom, bil je začasno bivališče. Kot novorojeno deklico so me umivali v hladni vodi, »da ne bo v hiši vroče krvi«, da bom mirna in obvladana ženska. Zame je bil to kraj, kjer sem odrasla in se pripravila postati žena. »Naša je, dokler je pri nas, jutri se poroči in odide«, so rekli. Da svoj pravi dom dobim s poroko. Takrat mi bodo dali piti vina iz kozarca, ki ga bom izpraznjenega vrgla ob tla. Če se razbije, bo moj prvi potomec deček, če ostane cel, bo deklica.

V ta pravi dom bom zares vstopila tako, da bom za vso moževo družino pripravila večerjo. In odslej bo tako vsak dan. Delo brez prestanka po pravilu »hiša leži na ženi, in ne na zemlji«, prva bom vstala in zadnja legla. Če bi me kdo videl ležati, bi najbrž mislil, da sem umrla. Pol leta, vsak sleherni večer, bom oprala noge vsem v hiši. Najprej dedku, nato tastu, nato tašči, stricu, teti, potem pa še ostalim, in šele ko vsi zaspijo, bom v kuhinji umila stopala še možu, vendar tako, da tega ne bo nihče videl. To bi bilo sramotno. Morala bom stati med obedom in poljubljati roko staremu gospodarju hiše. V začetku bom imela veliko podporo vseh družinskih članov, sčasoma pa bom postala enakovreden član družine brez privilegijev in brez kake posebne strpnosti do mojih morebitnih napak. To tudi pomeni, da bom popolnoma pod oblastjo svojega moža.

##
Bralci

Zaupalo nam je že

32.140

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

42.382

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.810

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Podjetje Avrora AS d.o.o. bo z vašim soglasjem interno obdelovala osebne podatke, ki so navedeni v spodnjem obrazcu in jih uporabila za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil na koncu vsake e-novice ali preko maila info@galarna.si