0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
-5%

"Bili nekoč so lepi časi": vsakdanjik v Ljubljani in okolici v času socializma

V ČASU SOCIALIZMA

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Avtor: Jelka Piškurić
Založba: Inštitut za novejšo zgodovino
Leto izida: 2015
ISBN: 9789616386968
Monografija "Bili nekoč so lepi časi" na podlagi pričevanj, časopisnih in arhivskih virov prikazuje kompleksno podobo socializma in vsakdanjega življenja na področju Ljubljane in njenega ruralnega zaledja. Delo je v metodološkem pogledu novost na področju slovenskega zgodovinopisja, saj gre za prvi kompleksnejši poskus predstavitve vsakdanjega življenja v socializmu na podlagi metodologije ustne zgodovine. Po prikazu celotnega povojnega razvoja Ljubljane in njene okolice je socialistični vsakdanjik predstavljen še na treh izbranih področjih - dela ali zaposlovanja, standarda in potrošnje ter reševanja stanovanjskega vprašanja in infrastrukturnih izzivov. Z njimi so bili neločljivo povezani modernizacijski procesi jugoslovanskega socializma, ki so vplivali na kakovost in organizacijo življenja.
Preberite več
Na zalogi
Redna cena: 28,00 €
Prihranek: 1,40 € (5%)
Spletna cena: 26,60 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

Življenjske razmere so se v obdobju od konca druge svetovne vojne do prvih demokratičnih volitev leta 1990 znatno spreminjale. Vendar analiza ni posvečena le življenjskim okoliščinam, temveč tudi motivacijam, strategijam in praksam, ki so jih posamezniki sprejeli za obvladovanje svojega vsakdana in za izboljšanje življenjskih razmer. Pri tem avtorica ugotavlja obstoj kulturnih praks, temelječih na medosebnih povezavah in mreženju ter na neformalni ekonomiji, ki jih ne interpretira kot izraz socialistične mentalitete ali nuje, ampak njihov izvor vidi globlje v slovenski zgodovini in kulturi. Monografija se konča s prehodom iz socializma v postsocializem, ko kritika pričevalcev ni usmerjena toliko v poslabšanje življenjskih razmer kot v izgubljen občutek socialne varnosti, preoblikovane medsebojne odnose in strah pred večanjem socialnih razlik.

Trda vezava, 135 x 210 x 27, 432 strani

##
Bralci

Zaupalo nam je že

32.140

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

42.382

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.810

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Podjetje Avrora AS d.o.o. bo z vašim soglasjem interno obdelovala osebne podatke, ki so navedeni v spodnjem obrazcu in jih uporabila za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil na koncu vsake e-novice ali preko maila info@galarna.si