0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €

Bobri (strip)

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Avtor: Tadej Golob, Peter Škerl
Založba: Škrateljc
Leto izida: 2024
Vezava: Trda vezava
Dimenzije: 24 x 17 cm
Število strani: 256
ISBN: 9789617174250
Pri založbi Škrateljc je v seriji stripov o epskih slovenskih zgodbah izšel nov strip, nedvomno ena od največjih in najbolj znamenitih velikih zgodb slovenske zgodovine in literature: BOBRI – STRIP. Knjiga je za bralca vznemirljivo stripovsko popotovanje v čas koliščarjev na kar 256 straneh ter pravi avtorski in založniški podvig. Vrhunska avtorja, ilustrator Peter Škerl, in pisatelj Tadej Golob, sta pričarala nepozabno stripovsko popotovanje po naši preteklosti.
Preberite več
Na zalogi
Redna cena: 35,00 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

Pri založbi Škrateljc je v seriji stripov o epskih slovenskih zgodbah izšel nov strip, nedvomno ena od največjih in najbolj znamenitih velikih zgodb slovenske zgodovine in literature: BOBRI – STRIP. Knjiga je za bralca vznemirljivo stripovsko popotovanje v čas koliščarjev na kar 256 straneh ter pravi avtorski in založniški podvig. 

Vrhunska avtorja, ilustrator Peter Škerl in pisatelj Tadej Golob, sta pričarala nepozabno stripovsko popotovanje po naši preteklosti. Oba avtorja ima zelo oseben odnos do Jalnovega dela in veliko spoštovanje do literarne mojstrovine, oba pa sta tudi tenkočutna opazovalca narave, kar je z vidika ustvarjanja stripa o Ljubljanskem barju in zgodbi Bobrov še posebej pomembno.

Epska pripoved Janeza Jalna o življenju koliščarjev in do danes nepresežen poklon Ljubljanskemu barju. Prazgodovinska saga o koliščarskem rodu in rodbinskih odnosih, ljubezenska zgodba, boj za preživetje in lastno ognjišče, nenazadnje junaški lik Ostrorogega Jelena. Vse to so Bobri, ki so zaznamovali generacije slovenskih bralcev.

BOBRI – STRIP sledijo Jalnovi literarni zgodbi in dramaturgiji, kot strip pa seveda bralcu ponujajo edinstveno bralno izkušnjo. Predvsem izredno podrobna, dodelana ter bogata barvna ilustracija Petra Škerla terja od bralca posebno pozornost. Vsaj toliko časa, nemara pa celo več, kot je potrebnega za branje besedila v oblačkih ali besedila v pasicah, bralec potrebuje za branje stripovske ilustracije. Uredniško je na ključnih mestih v stripu dodano krajše besedilo, ki bralca stripa po eni strani opremi s širšim kontekstom dogajanja, po drugi pa ta besedila ujamejo duha Jalnovega sloga podajanje zgodbe in imenitnih opisov narave.

Strip Bobri so izšli s podporo Javne agencije za knjigo RS.

AVTORJI O STRIPU:

Ilustrator Peter Škerl:

»Zadnja tri leta se je moje zanimanje do stripovskega žanra intenzivno povečalo, saj so bile priprave in izvedba stripa BOBRI velik ustvarjalni zalogaj. Roman, prenesen v likovni izraz risbe, na poseben način posega v vzdušje pripovedi, ker ji doda vzporedno verzijo naracije in z njo manevrira bralčevo razumevanje. Vizualizacijo podatkov iz zgodbe ilustracije opolnomočijo z občutji, čustvi in slutnjami. Z rastriranjem vizualne podobe v podrobnostih, ki jih literarna zgodba včasih niti ne vključuje, strip spominja na filmske kadre, bodisi v rahlo spremenjenih zornih kotih ali sekvencah povečav. Podobe v stripu BOBRI odpirajo veliko prostora za podrobno anatomijo, a na koncu gre vedno za to, ali podobe tudi zares zaživijo ali ne. Strip tako ni več samo to, kar pripovedujejo besede, ampak se z vizualnim nenehno podpira.«

Avtor stripovske dramske priredbe Tadej Golob:

»Jalnove Bobre lahko berete kot zgodbo o prvih naseljencih področja, ki ga zdaj poznamo pod imenom Ljubljansko barje, in tako tudi o naših prednikih, ali v simbolih in metaforah podan pogled avtorja na čase, ko je roman nastal, se pravi konec tridesetih in začetek štiridesetih let prejšnjega stoletja - na drugo svetovno vojno. In si ne glede na to, ali delite Jalnov pogled na tiste prave in one druge, zapomnite njegov v stripu večkrat glasno izrečen poziv: Brata nikar! Škoda, da si ga takrat niso.«
Stripu sledita dve temeljiti spremni študiji, ki prinašata zadnja znanstvena spoznanja o življenju koliščarjev ter o dinamiki Ljubljanskega barja. Dr. Andrej Gaspari nam podrobno prikaže zgodovino plovil na Ljubljanskem barju in seveda zgodbo znamenitih deblakov, Dimitrij Mlekuž Vrhovnik pa opiše ritme Ljubljanskega barja in življenja na njem v prazgodovini. Tako dobi bralec stripa celovit vpogled v zgodbo te pokrajine med Krimom in Rožnikom, tudi vpogled v dognanja, ki jih Jalen pri pisanju literarnega epa še ni mogel poznati.
 

##
Bralci

Zaupalo nam je že

32.244

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

44.762

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.956

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Podjetje Avrora AS d.o.o. bo z vašim soglasjem interno obdelovala osebne podatke, ki so navedeni v spodnjem obrazcu in jih uporabila za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil na koncu vsake e-novice ali preko maila info@galarna.si