0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
-28%

GEN - Intimna zgodovina

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Avtor: Siddhartha Mukherjee
Založba: UMco
Leto izida: 2018
Prevajalec: Špela Vodopivec
ISBN: 9789617050240
Velika uspešnica New York Timesa! Nova knjiga priznanega raziskovalnega zdravnika, prejemnika Pulitzerjeve nagrade za knjigo Kralj vseh bolezni, v epskem zamahu in z vso ustrezno znanstveno resnostjo, ki pa je dostopna zavzetemu bralcu, predstavi gen in genski zapis, ki temeljno določa človeka. Mukherjee pripoved o genu začne s širokim zastavljenim opisom zadnjih sto petdeset let znanstvene zgodovine, skozi katerega pojasni, kako se je v tem času konceptualizirala ideja gena.
Preberite več
Na zalogi
Redna cena: 28,90 €
Prihranek: 8,00 € (28%)
Spletna cena: 20,90 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

Velika uspešnica New York Timesa! Nova knjiga priznanega raziskovalnega zdravnika, prejemnika Pulitzerjeve nagrade za knjigo Kralj vseh bolezni, v epskem zamahu in z vso ustrezno znanstveno resnostjo, ki pa je dostopna zavzetemu bralcu, predstavi gen in genski zapis, ki temeljno določa človeka. Mukherjee pripoved o genu začne s širokim zastavljenim opisom zadnjih sto petdeset let znanstvene zgodovine, skozi katerega pojasni, kako se je v tem času konceptualizirala ideja gena. Da bi jo lahko povsem razumeli in dojeli, nas vodi od Aristotela in Darwina, do Mendla pa do Watsona in Cricka, vse do revolucionarnega in inovativnega 21. stoletja, ki so naposled dekodirali človeški genom, ob tem pa pokaže tudi to, kako je znanost korak za korakom omogočala manipuliranje z njim.

Siddhartha Mukherjee prepleta preteklost ter sedanjost genetskih raziskav in razvoj znanosti z osebno izkušnjo, zaznamovano z genetsko problematiko svoje družine, ki jo iz roda v rod pestijo ponavljajoče duševne bolezni. Avtor tako spregovori o neverjetni moči in potencialu, ki ju genetika prinaša k zdravljenju ljudi, vendar pa hkrati opozarja, da nas genetske predispozicije ne smejo zavesti – genetika v človekovo življenje in bivanje prinaša tudi kompleksna etična vprašanja, na katera bo morala stroka odgovoriti in se jih držati.

Gen se v svojem sklepnem delu posveti tudi vprašanjem bioinženiringa in naše nepotešljive želje po vedno boljši verziji nas samih in vsega okoli nas. Mukherjee razpre številna vprašanja, ki visijo nad našo zmožnostjo, da prevedemo genetsko znanost iz laboratorija v resnični svet. Počasi se začenjamo zavedati prostranosti tega, kaj vse lahko z genetskim inženiringom pridobimo, ob tem pa še zdaleč še nismo doumeli tega, kaj vse lahko izgubimo. Kaj človeku ostane »človeškega«, ko se bomo po prebranih genetskih informacijah naučili tudi njihovega pisanja? Pronicljivo delo, ki vizionarsko spenja preteklost in prihodnost človeške gena in genetike kot ene najbolj naprednih znanstvenih disciplin našega časa.

»Navdihujoča in izjemno živopisna knjiga.« – San Francisco Chronicle

Mehka vezava, 21 x 15 cm, 808 strani.

O AVTORJU:

Siddhartha Mukherjee (1970), rojen v New Delhiju, je ameriški zdravnik in onkolog. Na Stanfordu je diplomiral iz biologije, nato pa dobil Rhodesovo štipendijo za Oxford, kjer je doktoriral iz imunologije. Po doktoratu je doštudiral še medicino na Univerzi Harvard. Predava na Univerzi Columbia, kot onkolog dela v njenem medicinskem centru, z ženo in hčerkama pa živi v New Yorku. Članke objavlja v najuglednejših svetovnih znanstvenih revijah, kot so Nature, in New England Journal of Medicine, in časopisih kot sta New York Times in New Republic. Leta 2010 je izšel njegov knjižni prvenec Kralj vseh bolezni; biografija raka, ki je prejel več nagrad, med drugim tudi Pulitzerjevo. Revija Time je to knjigo uvrstila tudi med sto najpomembnejših stvarnih knjig, napisanih v angleščini, od leta 1923 naprej. Gen: Intimna zgodovina je njegova druga, prav tako večkrat nagrajena knjiga, ki zgodovino raziskovanja gena in genskega zapisa ter genetike nasploh predstavlja najbolj celovito doslej.

https://www.youtube.com/watch?v=yNlRE2WmcQc

RECENZIJA BUKLA:

Siddhartha Mukherjee (1970), rojen v New Delhiju, je ameriški zdravnik in onkolog. Na Stanfordu je diplomiral iz biologije, na Oxfordu pa doktoriral iz imunologije. Pozneje je doštudiral še medicino na Univerzi Harvard. Predava na Univerzi Columbia, tam tudi dela kot onkolog, članke pa objavlja v naj­uglednejših svetovnih znanstvenih revijah. Njegov knjiž­ni prvenec Kralj vseh bolezni; biografija raka je prejel Pulit­zerjevo nagrado. Gen: Intimna zgodovina, je njegova druga, prav tako večkrat nagrajena knjiga, ki zgodovino raziskovanja gena in genskega zapisa ter genetike nasploh predstavlja najbolj celovito doslej. V njej z epskim zamahom in z ustrez­no znanstveno resnostjo, ki je dostopna zavzetemu bralcu, predstavi gen in genski zapis, ki temeljno določa človeka. Mukherjee svojo pripoved o genu začne s široko zastavljenim orisom zadnjih sto petdeset let znanstvene zgodovine ter analizira, kako se je v tem času konceptualizirala ideja gena.

Da bi jo lahko povsem razumeli in dojeli, nas vodi od Aristotela do Mendla ter preko Darwina, Watsona in Cricka (skupaj z njihovimi osebnimi, intimnimi zgodbami) vse do revolucionarnega in inovativnega 21. stoletja, ko so naposled dekodirali človeški genom. Ob tem pokaže tudi to, kako je znanost korak za korakom omogočala družbeno manipuliranje z njim. Mukherjee prepleta preteklost in sedanjost genetskih raziskav ter razvoj znanosti z osebno izkušnjo, zaznamovano z genetsko problematiko svoje družine, ki jo iz roda v rod pestijo ponavljajoče duševne bolez­ni. Avtor tako spregovori o neverjetni moči in potencialu, ki ju genetika prinaša zdravljenju ljudi, vendar pa hkrati opozarja, da nas genetske predispozicije ne smejo zavesti – genetika v človekovo življenje in bivanje prinaša tudi kompleksna etična vprašanja, na katera bo morala stroka odgovoriti in se jih držati.

V svojem sklepnem delu se knjiga posveti tudi vprašanjem bioinženiringa in naše nepotešljive želje po vedno boljši verziji nas samih in vsega okoli nas. Mukherjee razpre številna vprašanja, ki visijo nad našo zmožnostjo, da prenesemo genetsko znanost iz laboratorija v resnični svet, saj se šele začenjamo zavedati prostranosti tega, kaj vse lahko z genetskim inženiringom pridobimo, ob tem pa še zdaleč nismo doumeli tega, kaj vse lahko izgubimo. Gen je pronicljivo delo, ki vizionarsko spenja preteklost in prihodnost človeškega gena in genetike kot ene najbolj naprednih znanstvenih disciplin našega časa.disciplin našega časa.

Bralci

Zaupalo nam je že

32.140

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

42.382

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.810

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Podjetje Avrora AS d.o.o. bo z vašim soglasjem interno obdelovala osebne podatke, ki so navedeni v spodnjem obrazcu in jih uporabila za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil na koncu vsake e-novice ali preko maila info@galarna.si