0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
-5%

Hitlerjev imperij

Posebne izdaje

4.19 (Št. mnenj 2379, ocena iz Goodreads)
Avtor: Mark Mazower
Založba: Beletrina
Leto izida: 2021
Prevajalec: Matej Venier
Vodilni britanski zgodovinar Mark Mazower nam v knjigi 'Hitlerjev imperij' na podlagi izjemnega obsega in raznolikosti prvotnih raziskav razkriva povsem nova spoznanja o tem, kako so nacisti načrtovali, vzdrževali in izgubili prevlado nad Evropo, ter ponuja srh vzbujajočo sliko o svetu, kakršen bi bil, če bi nacisti v vojni zmagali.
Preberite več
Na zalogi
Redna cena: 44,00 €
Prihranek: 2,20 € (5%)
Spletna cena: 41,80 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

Monumentalna knjiga vodilnega britanskega zgodovinarja, strokovnjaka za zgodovino 20. stoletja Marka Mazowerja (1958), ki je med drugim prejela nagrado časnika LA Times za zgodovinsko knjigo leta, k nam prihaja v prevodu Mateja Venierja. Hitlerjev imperij prinaša izviren pogled na drugo svetovno vojno. V slovenščini jo dobivamo ravno v letu, ko obeležujemo 80 let od napada nacistične Nemčije na Jugoslavijo. Knjiga, ki se ukvarja z nacistično vladavino v okupirani Evropi, je opremljena z viri, zemljevidi in fotografijami. Pne se čez več kot 800 strani in je razdeljena na tri dele.

Knjiga nas prisili, da opustimo dosedanja prepričanja o Tretjem rajhu, in prikaže, kako se je stranka pri svoji imperijski širitvi zgledovala po Ameriki in Veliki Britaniji. Ker nacisti niso bili politično kultivirani, niso zmogli vladati ozemljem, ki jih je osvojila njihova vojska, in to kljub šokantnemu razkritju o sodelovanju s poraženimi državami. Edinstvena, temeljna knjiga prinaša osupljivo in kontroverzno oceno o vzponu in padcu Tretjega rajha, izjemno argumentirano osvetljuje vrsto doslej neznanih dejstev o najhujši preizkušnji, kar sta jih prestala Evropa in svet, ter pomaga razumeti, kako je celina zdrsnila v katastrofo.

Kot razloži prevajalec Matej Venier, knjiga »v prvem delu obravnava izvore nacistične ideologije in konfliktov med Nemci in drugimi evropskimi narodi, predvsem Poljaki, nato po stopnjah analizira nacistično ekspanzijo, začenši z miniranjem Društva narodov, priključitvijo Avstrije in okupacijo Češke. Nato izjemno natančno analizira koncepte nacistične okupacije, mehanizem tako imenovane dokončne rešitve judovskega vprašanja in različne vrste kolaboracije in odpora v posameznih evropskih državah (zlasti zanimiv je opis francoske kolaboracije). V zadnjem delu avtor obravnava pojav nacizma kot končne in zadnje oblike imperializma, ko so nacisti načela imperialistične ekspanzije uporabili znotraj Evrope. V sklepnem delu opisuje nastanek današnje evropske in svetovne ureditve v luči soočanja različnih konceptov, s katerimi so poskušali zmagovalci svetovnega spopada zapolniti praznino, ki je nastala po razpadu Hitlerjevega imperija in propadu Evrope kot imperialistične sile«.

Hitlerjev imperij razkriva, kako so nacisti ustvarjali, ohranjali in na koncu izgubili svoj evropski imperij, kar je imelo velike posledice na svetovno zgodovino – Mazower v predgovoru zapiše, da Hitlerjevo potegovanje za imperij »ni nepreklicno spremenilo le Evrope, temveč tudi položaj te celine v svetu in s tem tudi sam svet«. Fascinantno delo obenem tematizira, kako bi bil svet lahko videti ob drugačnem razpletu, prevajalec pa dodaja, da gre za »izjemno nepristransko, argumentirano in lucidno knjigo«.
Obvezno branje za vse zgodovinske navdušence!

Trda vezava, 872 strani.

O AVTORJU:

Britanski zgodovinar Mark Mazower (1958) je eden največjih strokovnjakov za zgodovino 20. stoletja v svetovnem merilu.
Diplomiral in doktoriral je iz klasične filologije in filozofije na Univerzi v Oxfordu. Je profesor zgodovine na newyorški Univerzi Columbia, pred tem je poučeval na univerzah v Londonu, Sussexu in Princetonu. Njegovo področje preučevanja je zgodovina ­­­20. stoletja, s poudarkom na zgodovini Grčije in Balkana. Je avtor več nagrajenih zgodovinskih monografij.

Bralci

Zaupalo nam je že

30.138

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

39.875

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.844

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Podjetje Avrora AS d.o.o. bo z vašim soglasjem interno obdelovala osebne podatke, ki so navedeni v spodnjem obrazcu in jih uporabila za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil na koncu vsake e-novice ali preko maila info@galarna.si