Jeruzalem - TV - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Količina:

0


Znesek:

0,00

Jeruzalem - TV

Jeruzalem - TV
 • Redna cena:

  33,90 €

 • Popust:

  24,91 € (73%)

 • Spletna cena:

  8,99 €

 • Avtor:

  Andrea Frediani

 • Založba:

  Avrora

 • Datum izida:

  02.03.2010

Zaloga: ni na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Jeruzalem je zagotovo ena tistih knjig, ki v vsakemu bralcu pusti globoko sled. Avtor knjige, Andrea Frediani, se je izseka zgodovine, ki se vrti okrog Jeruzalema, lotil z neverjetno natančnostjo in doslednostjo. Vsako ime, vsak datum in vsak zgodovinski dogodek stoji na svojem mestu. A ne samo to, razkril je tudi duše svojih osmih glavnih junakov, ki se skozi roman razvijajo in postajajo vedno bolj človeški, okleščeni svojih stremljenj in praznih idealov, ki so se sami po sebi morali razbliniti. Z neverjetno sposobnostjo vživljanja v zgodovinsko preteklost avtorju uspe današnjemu sodobnemu bralcu približati in razložiti notranje vzgibe posameznikov, ki so se znašli v metežu prve križarske vojne.

V nasprotju s šolo, kjer smo se zgodovino učili preko golih dejstev in podatkov, nas Andrea Frediani v zgodovino Jeruzalema popelje s svojimi glavnimi junaki iz »mesa in krvi«. Poleg tega se z blagodejnim kritičnim očesom loti tudi zgodovine krščanstva, muslimanske in judovske vere in morda bo ravno v tej točki knjiga Jeruzalem pretresla dušo marsikaterega bralca.

Jeruzalem, leta 70 n. št.. Mlad član Jezusove družine pred rimskim razdejanjem v času cesarja Tita reši rokopis, ki ga je napisal Jakob, Kristusov brat. Več kot tisoč let pozneje se rokopis pojavi v judovski skupnosti iz Mainza, ki ga namerava uporabiti kot dokaz, da so bili judje po krivem obdolženi Jezusove smrti. Leta 1099 Jeruzalem oblegajo križarji in dragoceni dokument se znova znajde v Svetem mestu. Krščanski voditelji si ga želijo na vso moč polastiti, saj morajo preprečiti, da bi sporočilo Jakobovega rokopisa povzročilo razcep znotraj Cerkve.
Z usodo Jakobovega rokopisa se prepletajo usode dveh judovskih sester, napol poganske prostitutke, redovnika iz Clunyja, arabskega emirja in treh povratnikov iz bitke pri Manzikertu: Normana, Bizantinca in Turka. V neznosnem pomanjkanju in v strahu pred stremuškimi voditelji križarske odprave se bojujejo za Sveto mesto, pa tudi da se rešijo temnih senc iz svoje preteklosti ter zavarujejo sebe in tiste, ki jih ljubijo.

Avtor je v realističnem slogu opisal krvave podvige med zasledovanji in obleganji ter mračna prizadevanja vodij razkola med krščansko in muslimansko vero, ki so bili iz dneva v dan krutejši, vse dokler nazadnje niso prerastli v nedoumljiv pokol.

Trda vezava, 14 x 21 cm, 474 strani.

O AVTORJU:
Andrea Frediani se je rodil v Rimu, kjer živi in dela še danes. Že kot otrok se je zanimal za zgodovino in pri osmih letih prebral Zgodovino Rima avtorja Indra Montanellija. Kot otrok je napisal zgodbico o gusarjih in mamo prisilil, da jo natipka na pisalni stroj.
Leta 1987 je založba Newton & Compton objavila njegov prvi roman Obleganja Rima (Gli assedi di Roma), s katerim si je prisluži nagrado Orient Express za najboljšo knjigo leta. Od takrat dalje je napisal še veliko zgodovinskih knjig. A knjige, ki jih ima objavljene na svoji spletni strani so samo tri: Junak rimskega cesarstva (Un eroe per l’Impero Romano), 300 vojščakov, Bitka pri Termopilah (300 guerrieri, La battaglia delle Termopoli, 2007) in Jeruzalem (Jerusalem, 2008). Z romanom 300 vojščakov je zasedel 7. mesto na lestvici najbolj prodanih italijanskih knjig (v 1. letu so prodali 50.000 izvodov). Z romanom Jeruzalem je prispel na 15. mesto iste lestvice in knjiga je prevedena v številne jezike.

RECENZIJA BUKLA:
"Križarske vojne so neusahljiv vir navdihov tako za pisatelje kot za filmske ustvarjalce (denimo film Nebeško kraljestvo). Italijanski avtor, ki se nam prvič predstavlja v slovenskem jeziku, velja v domovini za velikega mojstra zgodovinskih romanov. Tematiko pobira predvsem iz rimske zgodovine (pred kratkim je v Italiji izšel prvi del trilogije o Juliju Cezarju), še dodatno pa ga privlači proučevanje verskih dilem. V knjigi spoznamo kar osem glavnih junakov, ki pa gojijo vsak svoje versko prepričanje. Zgodba se ovija okrog rokopisa, ki naj bi ga napisal Jakob, Kristusov brat, in ki naj bi bil dokaz, da so Judje po krivici obdolženi Jezusove smrti. Seveda krščanski voditelji ne želijo, da rokopis pride v javnost, saj bi lahko povzročil velika trenja znotraj Cerkve. Frediani zgodbo v realističnem slogu zapleta in obenem poskuša pojasniti, kaj je vodilo do verskega razkola, ki je pripeljal do okrutnih križarskih vojn. Pri tem pa poudarek ni le na bombastičnih odkritjih, kot smo jih vajeni pri Danu Brownu in drugih podobnih avtorjih, temveč v soočenju treh monoteističnih ver. Prek glavnih junakov, pa spoznavamo, kaj te vere povezuje in kaj jih ločuje."
(Jure Preglau)

Več o knjigi in razmišljanju avtorja si lahko pogledate na povezavah:
O_Jeruzalemu.pdf
Intervju_Andrea_Frediani.pdf
Bukla_Jeruzalem_maj_2010.pdf