Poslušnost avtoriteti - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov

Drage bralke in bralci, BON-2021 lahko koristite tudi za nakupe knjig v knjigarni Galarna.si. Najnižji možni znesek koriščenja bona je 50 €.

Količina:

0


Znesek:

0,00

Poslušnost avtoriteti

Poslušnost avtoriteti
 • Redna cena:

  24,90 €

 • Popust:

  1,25 € (5%)

 • Spletna cena:

  23,66 €

 • Avtor:

  Stanley Milgram

 • Založba:

  UMco

Brezplačna dostava

Zaloga: ni na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Na podlagi procesa proti Eichmannu je znameniti ameriški socialni psiholog Stanley Milgram (1933–1984) v začetku šestdesetih let zasnoval serijo podobnih poskusov, kot so jim bili priča televizijski gledalci v zgoraj omenjenem dokumentarcu, s katerimi je skušal ugotoviti, kaj vse so pripravljeni narediti ljudje pod vodstvom in ukazi nesporne avtoritete ter ali je človeško bitje po naravi res tako poslušno in nehumano.

Rezultate je zbral in objavil v psihološki klasiki Poslušnost avtoriteti. Njegovi izsledki so osupnili marsikaterega psihologa tedanjega časa, tema pa je še vedno pereča in privlačna za raziskave. Z dogajanji v Abu Graibu pa je dobila sodobno potrditev ter ponovne izide z osveženimi predgovori, s čimer se je pokazalo, da Milgramov eksperiment upravičeno velja za enega najslavnejših v zgodovini psihološke stroke.

Trda vezava, 21 x 15 cm, 276 strani.

RECENZIJA BUKLA:

Pred nekaj tedni so na francoski nacionalni televiziji prikazali televizijski dokumentarec, pri katerem so v sleparskem televizijskem kvizu Igra smrti udeležencem naročili, naj nasprotnim tekmovalcem zadajajo vse močnejše elektrošoke, če ti ne bodo pravilno odgovorili na zastavljena vprašanja. Udeleženci so v štirih petinah primerov prišli do najvišje, že smrtne voltaže (seveda so bili ti elektrošoki lažni, nanje so se le zelo doživeto odzivali igralci), producenti te oddaje pa so s tem želeli pokazati, kako nevarno je lahko televizijsko okolje resničnostnih in drugih oddaj in kako zelo lahko to vpliva na percepcijo udeležencev, ki so, ''na televiziji'', ob skandiranju občinstva ''Kaznuj, kaznuj, kaznuj'' ter ob mičnih hostesah, ki priganjajo, da se mudi, pripravljeni narediti marsikaj, kar je v nasprotju z njihovim moralnim kodeksom in na kar v resničnem življenju ne bi niti pomislili.

Rezultati tega eksperimenta nas vrnejo k Eichmannu, ki je bil med drugo svetovno vojno odgovoren za smrt mnogih Judov, na sojenju pa se je izkazal za skorajda izključno birokrata brez demonske avre, ki je v imenu vestnega izpolnjevanja ukazov in maniri banalnosti zla pošiljal v smrt tisoče ljudi. Na podlagi procesa proti Eichmannu je znameniti ameriški socialni psiholog Stanley Milgram (1933–1984) v začetku šestdesetih let zasnoval serijo podobnih poskusov, kot so jim bili priča televizijski gledalci v zgoraj omenjenem dokumentarcu, s katerimi je skušal ugotoviti, kaj vse so pripravljeni narediti ljudje pod vodstvom in ukazi nesporne avtoritete ter ali je človeško bitje po naravi res tako poslušno in nehumano. Rezultate je zbral in objavil v psihološki klasiki Poslušnost avtoriteti. Njegovi izsledki so osupnili marsikaterega psihologa tedanjega časa, tema pa je še vedno pereča in privlačna za raziskave. Z dogajanji v Abu Graibu pa je dobila sodobno potrditev ter ponovne izide z osveženimi predgovori, s čimer se je pokazalo, da Milgramov eksperiment upravičeno velja za enega najslavnejših v zgodovini psihološke stroke.