Količina:

0


Znesek:

0,00

Proti toku

BE 111S

Proti toku
  • Redna cena:

    14,00 €

  • Popust:

    0,70 € (5%)

  • Spletna cena:

    13,30 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Roman Proti toku (Camí de sirga) sicer izhaja iz realističnega pripovedništva, vendar se resničnost v njem drobi v posamezne utrinke iz življenja. Iz koščkov vstaja podoba manjšega mesta, Mequinense, ki leži na skrajnem jugozahodnem robu katalonskega govornega področja, na sotočju rek Segre in Ebra. Prikazuje življenjsko dobo cele generacije, ki je spoznala državljansko vojno in na svoji koži občutila pospešeno spreminjanje načina življenja v drugi polovici 20.stoletja.

Rdečo nit pripovedi predstavlja preobrat, ki ga v rudarsko mesto vnese postopno opuščanje premogovih nahajališč, še veliko bolj pa izgradnja zapore na reki Ebro, zaradi katere staro mesto dejansko izgine potopljeno pod gladino novo nastalega jezera. Knjiga ima sposobnost, da razjasni veliko zapletenih zgodovinskih vprašanj s slikanjem drobnih, osebnih zgodb.

V upodabljanju življenja v malem mestu se zrcalijo težka politična vprašanja, ki so se tako globoko vrezala v to družbo, da so povzročila državljansko vojno; reka Ebro je bila eno njenih najbolj grozljivih prizorišč. S tematiko se Moncada hkrati dotika tudi povsem ekoloških vprašanj. Prepravljeno mesto je hkrati metafora za veliko bolj obča vprašanja o tem, kako krhka je sled preteklosti. (Simona Škrabec)

Avtorica spremne besede je Simona Škrabec.

Trda vezava, 13,5 x 20,5 cm, 357 strani.