Količina:

0


Znesek:

0,00

Šund roman

BE 154S

Šund roman
  • Redna cena:

    10,00 €

  • Popust:

    0,50 € (5%)

  • Spletna cena:

    9,50 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Marko Švabić je eden vidnejših slovenskih prozaistov druge polovice dvajsetega stoletja, še posebej pomemben pa je kot začetnik tistega njenega toka, ki mu bodisi rečemo nova slovenska proza bodisi ludizem bodisi kako drugače. Kljub nespornemu pomenu je danes Švabić malodane pozabljen avtor. Beletrinina izdaja zato pomeni poskus njegove reaktualizacije. Poglavitni del knjige Šund roman je Švabičeva daljša pripoved Vprašanje o suverenosti neke balkanske države. Besedilo je bilo po delih objavljeno v reviji Problemi – z izjemo zadnjega dela, ki je bil tarča cenzure, saj je anticipiral razpad Jugoslavije. Gre za pravi, knjižno neobjavljeni biser iz leta 1970, torej iz časa, ko je nastajalo osrednje Švabičevo delo, roman Sonce sonce sonce. V knjigi bosta tudi spominska zapisa Mateta Dolenca in študija dr. Lada Kralja ter Švabićeva bio-bibliografija.

»V sunke bohotne imaginacije Švabić priklicuje povsem realne momente slovenske mlajše zgodovine, to je pljunek na samoupravljanje in nateg sistema enakosti.« (Jurij Hudolin, Dnevnik)

»V Švabićevi literaturi ni bilo prostora za nostalgijo - vse je ironiziral in satiriziral, vse dogodke pa spremenil v butalski ludizem.« (Marcel Štefančič jr., Mladina)

»Čeprav Šund roman ne deluje kot enovito besedilo temveč bolj fragmentarno, posamezne dele povezuje nekakšno skupno nit, nezmožnost bivanja posameznika, nezmožnost notranje pomiritve s sabo in s svetom, nekakšna bitka proti prahu, ko se resnica skriva pod površjem, bitka, ki pa v realnosti ne more biti dobljena.« (Metka Cotič, Radio Slovenija 1)

Trda vezava, 13,5 x 20,5 cm, 196 strani.