Količina:

0


Znesek:

0,00

Severni arhivi (2. del trilogije Labirint sveta)

BE 256S

Severni arhivi (2. del trilogije Labirint sveta)
  • Redna cena:

    29,00 €

  • Popust:

    1,45 € (5%)

  • Spletna cena:

    27,55 €

Zaloga: ni na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Roman Severni arhivi (1977) je osrednji in bržkone najboljši del trilogije Labirint sveta, ki jo sestavljata še romana V pobožen spomin (1974) in Kaj? Večnost (1988). Pisateljica v trilogiji pripoveduje zgodbo svoje rodbine, pravzaprav svojih dveh rodov.

Prvi del triptiha je posvečen družini po materini strani, Severni arhivi se osredotočajo na očetovo vejo, v tretjem delu pa Yourcenarjeva skozi zabrisano avtobiografsko optiko spregovori tudi o svojem otroštvu. Vendar trilogija Labirint sveta ni običajna družinska kronika in še manj avtobiografsko besedilo. Marguerite Yourcenar, vélika mojstrica zgodovinskega romana, zgodbo svoje družine izkoristi za razmislek o zakonitostih zgodovine, pa tudi o mehanizmih zgodovinskega romana.

Trda vezava, 13,5 x 20,5 cm, 359 strani.

O AVTORICI:

Marguerite Yourcenar se je rodila l. 1903 v Bruslju kot hči belgijske matere in francoskega očeta. Čeprav se ni priključila nobeni literarni smeri svoje dobe, so jo že za življenja uvrščali med moderne klasike. Leta 1980 je bila kot prva ženska izvoljena v Francosko akademijo. Svetovno slavo je dosegla z zgodovinskima romanoma Hadrijanovi spomini (1951) in Opus nigrum (1968). V njeni zapuščini najdemo poleg pripovedne proze, poezije in dramatike tudi filozofske in literarnozgodovinske eseje.