Količina:

0


Znesek:

0,00

Dan zmage

BE 336

Dan zmage
  • Redna cena:

    5,00 €

  • Popust:

    0,25 € (5%)

  • Spletna cena:

    4,75 €

  • Najboljša cena* v 30 dneh: 4,75 € (0%)

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Bili so časi, ko je pojem socialni realizem dišal po dolgočasnem šolskem branju in moraliziranju, zdelo se je, da se z njim resni slovenski avtorji ne bodo več ukvarjali. A svet se je spremenil in družbeni angažma se je spet znašel v središču razmišljanja umetnikov, ob estetiki je vse pomembnejša tudi etika. Pet avtorjev knjige Dan zmage se je doslej v svojih delih spopadalo z različnimi ranami naše družbe, predvsem pa so dali glas tistim, ki so potisnjeni na njen rob. Zdaj ni več potrebna šolska prisila, njihove knjige tudi brez nje bliskovito zakrožijo med bralci, hvali pa jih tudi kritika. Zanimalo nas je, kaj bi nastalo, če bi knjigo napisali skupaj. Družbeno angažirano, seveda, a hkrati duhovito in tako berljivo, da bi jo prebrali tudi njihovi junaki. In takoj so se strinjali, da bodo glavne junake prikazali na njihov dan zmage. V Dnevu zmage tako potujemo od majhne vasice na Kozjanskem do televizijskih studiev resničnostnega šova.

Od odvečnega junaka našega časa, ki je ravnokar zaključil Filozofsko fakulteto, narkomanke, ki prodaja ukradeno robo na tržnici, do fantka, ki ga skrbi vprašanje obstoja dedka Mraza. Vsak ima svojih pet minut, svoj dan zmage. Kaj je zmaga, pa je seveda odvisno od interpretacije ...

Mehka vezava, 13,5 x 20,5 cm, 124 strani.

Pisateljica in umetnostna, pretežno plesna kritičarka MOJCA KUMERDEJ je rojena 1964 v Ljubljani. Študirala je filozofijo in sociologijo kulture na ljubljanski filozofski fakulteti. Od leta 1988 redno piše v različne intelektualne in umetniške revije, kot so Problemi, nekdanji Razgledi in Maska, zlasti pa v časopis Delo, v katerem s kolumnami, članki, intervjuji in kritikami pronicljivo beleži dogajanje v sodobnem plesu, gledališču, performansu, filmu in literaturi.

ANDREJ SKUBIC je rojen leta 1967 v Ljubljani. Diplomiral je iz slavistike in anglistike na ljubljanski filozofski fakulteti. Dolgoletni študij jezika, ki se odraža tudi v slogu njegovih proznih del, je kronal z doktorsko dizertacijo Sociolekti v jezikovni stvarnosti in literarnem delu (2003).
Za romaneskni prvenec Grenki med je leta 2000 prejel nagrado za prvenec, dodelili pa so mu tudi nagrado kresnik za najboljši roman leta. Njegov drugi roman, Fužinski bluz, mu je leta 2001 prinesel nominacijo za isto nagrado, jeseni 2005 pa še dramatizacijo v SNG Drama. Njegovo najnovejše delo je zbirka kratkih zgodb Norišnica (2004). Z radijsko igro Kot nebo (izv. 1993) se je preizkusil tudi v tem žanru.

Pisatelj in urednik DUŠAN ČATER, rojen leta 1968 v Celju, je avtor šestih romanov: Flash Royal (1994), Imitacija (1996), Resnični umori (1997), Patosi (1999), Ata je spet pijan (2002, 2004) in Pojdi z mano (2009).
Njegova sproščena ter prizemljena ironija se zna približati tudi doživljanju otrok, za katere je doslej napisal tri knjige: Peter Klepec (1995), Kralj Matjaž (1996) in Veronika Deseniška (1996).
Pri založbi Karantanija, katere urednik je bil vrsto let, so izšle tudi njegove monografije o znanih osebnostih in skupinah: Marilyn Monroe (1994), Casanova (1994), Oscar Wilde (1995) in The Doors (2000).

Proza SUZANE TRATNIK, prozaistke, publicistke, prevajalke, sociologinje se nenehno razvija, od prvih zbirk kratke proze in romana o zagatah spolne identitete Ime mi je Damjan pa se suklja okoli enih in istih motivov, ki bi jih lahko najlažje povzeli kot zavzemanje za manjšine in manjšinskost, enkrat za tiste z drugačnimi bivanjskimi in spolnimi praksami, drugič za tiste, na račun katerih se družba, večina, sploh utemeljuje. Suzana Tratnik posodi svoj glas obstrancem vseh vrst, pri tem pa kaže veliko jezikovno občutljivost in vse bolj natančno obvladovanje jezika.

GORAN VOJNOVIĆ (rojen leta 1980 v Ljubljani) je filmski in televizijski režiser in scenarist. režiral je tri kratke filme (Fužine zakon, Sezona 90/91, Moj sin, seksualni manijak), z Markom Šantićem pa napisal scenarij za film Sretan put Nedine, ki je osvojil nagrado Srce sarajeva in bil nominiran za nagrado evropske filmske akademije. Leta 2010 napisal scenarij in režiral svoj prvi celovečerni film Piran/Pirano, ki je na13. Festivalu slovenskega filma prejel tri nagrade vesna, med drugim tudi za najboljši scenarij. Kot filmski publicist sodeluje s številnimi filmskimi revijami in časopisom Dnevnik, kolumne pa objavlja na literarnem spletnem portalu www.airbeletrina.si in v študentski reviji Element. leta 1998 je v samozaložbi izdal pesniško zbirko Lep je ta svet. Čefurji raus! je njegov prozni prvenec. Leta 2011 je izšel njegov drugi roman Jugoslavija, moja dežela, ki je nemudoma postal uspešnica med slovenskimi bralci.