Količina:

0


Znesek:

0,00

Umetnost življenja: dnevnik 1935-1950

Beletrina

Umetnost življenja: dnevnik 1935-1950
  • Redna cena:

    29,00 €

  • Popust:

    1,45 € (5%)

  • Spletna cena:

    27,55 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Umetnost življenja je Pavesejev intimni dnevnik. Pisal ga je zadnjih petnajst let svojega življenja, od konfinacije v zaporu na jugu Italije, do svoje tragične smrti v Torinu. Dnevnik, za katerega je sam izrazil željo, da se nekoč objavi, prinaša favstovske introspekcije v temačna čustvena stanja in razočaranja, pa tudi v zanos zaljubljenosti in navdušenje nad lastnimi dosežki. V slogovno raznolikih, a dovršenih zapisih najdemo pronicljive refleksije umetnosti, prepredene s citati iz svetovne literature, in dragocene medklice k lastni ustvarjalnosti.

Kakor v njegovih literarnih delih je tudi v Pavesejevem dnevniku mogoče opaziti veselje do vsega divjega, surovega in spontanega, ki jih je odkrival v vseskozi povzdigovanem času otroštva.

Trda vezava s ščitnim ovitkom, 14,5 x 21 cm, 329 strani.

O AVTORJU:

Cesare Pavese (1908-1950) je pesnik in pisatelj, eden največjih italijanskih književnikov 20. stoletja. Dolga leta je bil urednik pri založbi Einaudi, v italijanščino je prevedel pomembne angleško pišoče avtorje. Skupaj s Pier Paolom Pasolinijem in Albertom Moravio sodi med predstavnike t.i. neorealizma, za katerega je bil značilen neizumetničen jezik in karseda neposredno prikazovanje razpadajoče družbe. Zaradi vpletanja simbolov v realistično pripoved, kar je dalo njegovi literaturi mitično razsežnost, so kasnejši fazi njegovega ustvarjanja nadeli oznako simbolična stvarnost. Med njegova najpomembnejša dela sodijo še pesniška zbirka Delati utruja (Lavorare stanca, 1936), romani Lepo poletje (La bella estate, 1949) in Tovariš (Il compagno, 1947), ki so že dostopni v slovenskem prevodu, ter njegov zadnji roman, La luna e il falo (Luna in kresovi, 1950).