Količina:

0


Znesek:

0,00

Figa (Nagrada Kresnik 2017)

Beletrina

Figa (Nagrada Kresnik 2017)
  • Redna cena:

    29,00 €

  • Popust:

    2,90 € (10%)

  • Spletna cena:

    26,10 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Najambicioznejša Vojnovićeva knjiga do sedaj! Goran Vojnović je za svoj prvenec Čefurji raus!, ki je postal prodajna uspešnica in je preveden v osem jezikov, leta 2009 prejel nagrado Prešernovega sklada in nagrado kresnik za najboljši roman leta. Leta 2012 je izdal svoj drugi roman Jugoslavija, moja dežela, za katerega je dobil svojega drugega kresnika.

Figa je roman prepletajočih zgodb o Aleksandru in Jani, Vesni in Safetu, pa Jadranu in Anji. In drugih. A predvsem o Jadranu, ki iz mozaika zgodb, sestavlja veliko zgodbo povezav med njimi, da bi razumel svojo. Ker ne razume, zakaj je Anja odšla iz njunega skupnega življenja, si poskuša razložiti, zakaj je, domnevno s pomočjo sumljive stekleničke zdravil, odšel njegov dedek Aleksandar. Poskuša razumeti odhajanje babice Jane, razkroj njenih spominov, njeno pozabo, njeno življenje v svetu demence.

Jadran se trudi razumeti odhod očeta Safeta, njegovo izginotje iz Ljubljane v prvem letu balkanske vojne. In svojo mamo Vesno, njeno nerazložljivo jezo na dedka, njeno zamolčano razočaranje nad očetom. Iz drobcev spominov in vedenja, Jadran sestavi veliko zgodbo preteklosti, da bi razumel svojo sedanjost. Ko pa je zgodba sestavljena, vzroki pojasnjeni, povodi osmišljeni in motivi razkriti, spozna, da nas preteklost ne odvezuje odgovornosti za prihodnost.

Trda vezava, 14,5 x 21 cm, 402 strani.

"Večgeneracijska družinska kronika, ki bralca iz polpretekle zgodovine popelje vse do današnjih dni. Drevo, figa pred hišo, je kot junakova magdalenica, roman Figa pa je najambicioznejša Vojnovićeva knjiga do sedaj." - Samo Rugelj, publicist in založnik

»To je roman, ki govori o mejah. O mejah med kulturami, med narodi, o mejah med ljudmi in nenazadnje tudi o mejah v nas samih. Ključna dimenzija je ta intimni moment soočenja z mejami v nas in v odnosih do drugih.« - Mitja Čander.

»Zgodba romana izhaja iz občutka, ko si v določenem trenutku, ne glede na to, kako uživamo v svojem življenju in kako zelo imamo radi ljudi, ki so del njega, zaželimo, da bi od vsega pobegnili, da bi šli nekam, kjer nas nihče ne bi poznal. Ta slika, ki sem jo imel v glavi, je potem sprožila vse ostalo,« je o procesu nastajanja svojega tretjega romana povedal njegov avtor.

O AVTORJU:

Goran Vojnović, ki je za oba svoja romana Čefurji raus! in Jugoslavija, moja dežela prejel nagrado kresnik, je v zadnjih dveh letih postal tudi eden od bolj prevajanih slovenskih avtorjev. Jugoslavija, moja dežela je bila do sedaj prevedena v 10 jezikov, Čefurji raus! pa v pet. Za roman Figa so bile prevodne pravice za nemščino, švedščino in hrvaščino prodane še pred njegovim izidom.