Čar vina, Beletrina ZBIRKA KODA - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov

Zaradi izrednih razmer in omejevanja širitve koronavirusa tako pošta kot DPD naprošata, da spletne nakupe poravnate vnaprej (predračun, kartice, paypal). Hvala za razumevanje.

Količina:

0


Znesek:

0,00

Čar vina

Beletrina ZBIRKA KODA

Čar vina
 • Redna cena:

  27,00 €

 • Popust:

  1,35 € (5%)

 • Spletna cena:

  25,65 €

 • ISBN:

  9789612843939

 • Avtor:

  Jože Rozman

 • Založba:

  Beletrina

 • Datum izida:

  16.07.2018

Brezplačna dostava

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Čar vina ni strokovni ampelografski ali enološki priročnik, takih je zdaj na naših knjižnih policah dovolj. Je pripoved o osebnem odnosu avtorja do vina in vseh njegovih razsežnostih, o estetskih, filozofskih in socioloških dimenzijah vina, ki zmorejo vsakomur približati to civilizacijsko dobrino, brez katere si današnjega sveta in življenja ne moremo zamišljati.

Avtorja bolj kot kemizem vina zanima poglabljanje v preteklost, starodavne civilizacije, v gruzijske kverve, kjer naj bi se pred osmimi tisočletji spočelo vino, kakršnega poznamo danes. Dotakne se tudi Svetega pisma, kjer je vino omenjeno večkrat kot voda in mleko. Vinska trta simbolizira božje občestvo in pri zadnji večerji je bilo vino povzdignjeno v Kristusovo kri. Avtor pa je z obema nogama tudi trdno na naših tleh, kjer se posveti Valvasorju, ki je, še preden so o tem razmišljali drugod po Evropi, postavil prve zametke klasifikacije vinorodnih leg na Kranjskem. Bralci bodo dobili tudi odgovor na temeljno vprašanje, zakaj se avtor vsako jesen ob novem vinu na novo rodi.

Popolna knjiga, v katero se lahko ob kozarcu dobrega vina poglobite sami ali o njej razpravljate v krogu najbližjih, tistih, s katerimi je vino tudi najlepše deliti.

Trda vezava, 16,5 x 23,5 cm, 185 strani.

RECENZIJE:
»Zgodovinski pregled lepo pokaže, kako zelo manjka tovrstnih pisanj, ki bi nam vinsko zgodovino približali na poljuden način. Izbrano, sočno besedišče. Redko katera vinska knjiga, svetovno gledano, se bere kot proza. Tvoja se.«
-(Robert Gorjak, vinski ocenjevalec).

»Naslovnica je zavajajoča: to ni knjiga o skrivnostih osvajanja ali zapeljevanja z vinom. Pač pa esej vinskega publicista, someljeja, degustatorja, vinogradnika in nekoč primerjalnega književnika. Zato tekst kajpak ne prinaša sprehoda po enciklopediji vin, temveč avtorjeve osebne zgodbe.«
-(Mladina).

»Brati sem jo začel z zadržkom, pričakoval sem duhamorno strokovnjaško modrovanje, vendar se je knjiga izkazala za zelo poučno, kratkočasno, ob vsem enološkem znanju pa je za pisca značilna tudi skromnost in previdnost pri absolutnih sodbah.«
-(Delo).

O AVTORJU:
Jože Rozman (1951) je vinski publicist, pisec o vinu in kulinariki, somelje druge stopnje, degustator z opravljenim izpitom na BF v Ljubljani, WSET III (Wine & Spirit Education Trust, London). Svoje znanje in izkušnje je doslej strnil v več knjigah, televizijskih scenarijih in delavnicah.