Količina:

0


Znesek:

0,00

Pusti me pri miru

posebna izdaja 098

Pusti me pri miru
  • Redna cena:

    23,00 €

  • Popust:

    1,15 € (5%)

  • Spletna cena:

    21,85 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Pisateljica Alejandra Laurencich, rojena slovenskemu očetu in argentinski materi, je pisati začela že v mladosti, leta 2001 pa je za svojo knjigo kratkih zgodb Kronanje slave prejela nagrado argentinskega Državnega umetnostnega sklada.

Njen roman z delovnim naslovom Konec tisočletja, ki ga v slovenščini lahko beremo v pričujoči knjigi, je že leta 1994 postal finalist nagrade emecé, vendar ga je pisateljica popravljenega v knjižni obliki izdala šele leta 2009.

Alejandra Laurencich nam je z romanom Pusti me pri miru v malo slovensko okolje med drugim pripeljala neskončno osamljenost v Patagoniji, kjer na dobrem milijonu kvadratnih kilometrov ozemlja živi toliko ljudi, kot v vsej Sloveniji skupaj, oziroma dva človeka na kvadratnem kilometru. Ampak v Argentini pozna osamljenost tudi drugo skrajnost. V prestolnici Buenos Aires živi okoli 13 milijonov ljudi, oziroma 15 tisoč prebivalcev na kvadratni kilometer, ki pa večinoma živijo drug mimo drugega.

O AVTORICI:

Alejandra Laurencich je prozaistka in scenaristka. Rodila se je leta 1963 v Buenos Airesu, v družini slovenskih izseljencev. Sedem let je študirala lepe umetnosti in vstopila v književnost kot avtorica in sourednica študentskega časopisa Bajo bandera, ki je kritiziral vladajočo vojaško diktaturo.

Po diplomi je študirala še filmsko umetnost, vendar je s študijem prekinila, da bi se posvetila pisanju svoje prve knjige. Za svoj prvenec kratkih zgodb, Coronadas de gloria(Okronane s slavo, 2002), je prejela nagrado Državnega sklada za umetnost. Kot pisateljica je bila deležna številnih odlikovanj, njen roman Fin de milenio (Konec tisočletja, 1994) se je znašel med finalisti nagrade emecé. Njene zgodbe so objavljene v antologijah Una terraza propia: nuevas narradoras argentinas (Lastna terasa: nove argentinske pripovednice, 2006), Cuentos en el aire (Zgodbe v zraku, 2005) in Primera antología del cuento breve (Prva antologija kratke zgodbe, 2006). Leta 2007 je objavila svojo drugo zbirko kratkih zgodb, Historias de mujeres oscuras (Zgodbe mračnih žena). Piše za posebne priloge književnih revij in dnevnikov, kot je priljubljeni argentinski jutranjik Página 12. Dejavna je tudi kot članica učiteljskega zbora Književni dom, kjer vodi Katedro za pripovedovanje in pisanje ter številne literarne delavnice.