Količina:

0


Znesek:

0,00

Še vedno romi (s)

ČKZ LET. XXXIX, 2012, ŠT. 247 S

Še vedno romi (s)
  • Redna cena:

    12,90 €

  • Popust:

    0,65 € (5%)

  • Spletna cena:

    12,25 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Slovenske sociološke razprave "Rome" po navadi obravnavajo kot homogeno skuponost z enotno kulturo/ identiteto, ki obenem predstavlja ekonomsko in družbeno marginalizirano manjšino. Najpogosteje omenjeno rešitev tega nezavidljivega položaja naj bi predstavljalo pravno-politično priznanje posebnosti "romske" skupnosti, ki bi jim omogočilo pridobitev posebnih pravic in možnosti za uveljavitev lastnih interesov. Podobno monotonost obravnavanih problematik odkrijemo tudi v slovenskih antropoloških študijah o "Romih", ki ostajajo znotraj okvirov tradicionalno orietniranih raziskovalcev jezika, kulture, zgodovine, politike itn.. Na eni strani si tako prizadevajo zlasti za oblikovanje esencialistične teorije o prisotnosti "Romov" na določenem geografskem ozemlju, na drugi pa podpirajo idejo somatotipa kot razločevalne poteze med dvema etničnima skupinama. (iz uvodnika: Ana Podvršič)

Mehka vezava, 24 x 17 cm, 217 strani.

Časopis za kritiko znanosti, domišljijo in novo antropologijo (urednica Barbara Beznec) je najstarejša publikacija Študentske založbe in je izhajal že dolgo pred ustanovitvijo založbe.

Gre za uveljavljeno slovensko družboslovno in humanistično revijo, ki jo je v času študentskih nemirov v začetku sedemdesetih let ustanovila skupina radikalnih študentov in mlajših intelektualcev z namenom, da odprejo teoretski forum, kjer bo lahko nastopala tista znanost, ki se hoče oblikovati v toku refleksije najaktualnejših družbenih gibanj. Revija je bila v tem desetletju zavezana obravnavi problemov odprte družbe v mladih demokracijah, socialno-ekološkim vprašanjem, kulturnim študijam in študijam spola, vprašanjem znanstveno-tehnološke civilizacije, teorije medijev, rizične tehnologije, socialno-pedagoškim temam, marginalnosti, odvisnosti, hendikepiranosti itd., ki so jih obravnavali domači in tuji avtorji različnih strok. Prav razvijanje transdisciplinarnosti pri obravnavi različnih družbenih fenomenov je temelj uredniške politike. Poleg tega se uredništvo trudi predstaviti sodobne teoretske koncepte, prevajati krajše tekste (od Aristotela, Descartesa in Locka do sodobnih avtorjev) in obveščati bralce o najnovejših knjižnih objavah.