Količina:

0


Znesek:

0,00

Pri miru sedeti nas uči

Pri miru sedeti nas uči
  • Redna cena:

    28,90 €

  • Popust:

    1,44 € (5%)

  • Spletna cena:

    27,45 €

Zaloga: ni na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Knjiga je delo, ki je izredno izvirno že po svoji hibridnosti: gre za križanec med bildungs - romanom, literarnozgodovinskim esejem, osebno memoaristiko, športnim poročilom, humoristično observacijsko farso, medicinsko anamnezo, umetnostnozgodovinsko študijo, psihoanalitično razpravo, pisateljskim priročnikom, likovno raziskavo in meditacijskim učbenikom.

Junak v knjigi razpleta in zapleta različne niti svojega življenja, dokler nazadnje ne najde z njim sprave - obenem pa se tudi znebi vseh bolezenskih simptomov, ki jih je, kot kaže, narekovala tesnoba ob izvajanju življenjskih programov, kakršne predpisuje uspešnežu zahodna civilizacije (v obliki očetovega superega itd.)

David Lodge je o knjigi napisal:"Boleče iskrena, do obisti živa, temno komična samopreiskava povezav med pisanjem, osebnostjo in zdravjem. Začel sem jo - in je nisem hotel odložiti vse do konca." Gre za srečevanje vzhodne in zahodne misli, načela delovanja z načelom bitja, in sicer na ravni, ki jo imenitno opredeljuje komentar žene ajurvedskega zdravnika: "Psihosomatičen izreče le človek, ki se mu zdi, da sta duh in telo kakorkoli ločena." Parks prebija okvirje običajne literarne in civilizacijske logike z delom, ki utegne prinesti kompromisno, a realno olajšanje slovenskemu "psihosomatičnemu" sleherniku - če si bi le vzel čas za branje te nenavadne in nenavadno odmevne knjige.

Mehka vezava, 15 x 21 cm, 367 strani.

RECENZIJA MANCE KOŠIR:

»Nikoli si nisem mislil, da bom napisal knjigo o telesu. Še sploh pa ne o svojem telesu,« je začel predgovor Tim Parks (1954), šolan na Cambridgeu in Harvardu, ki se je leta 1981 preselil (ženska!) v Milano, kjer predava prevajalstvo in prejema priznanja za svojo literaturo – kar dvakrat (1997 in 2003) je bil nominiran za prestižno Bookerjevo nagrado. On si nikoli ni bil mislil, da bo napisal knjigo o svojem telesu, moja malenkost pa ne, da bo na dušek prebrala knjigo o moškem telesu in težavah z moškim organom (prostato), da jo bom podčrtovala in si izpisovala citate s takšnim užitkom in strastjo. Z njo sem že okužila prijateljice, zdaj enako navdušene, kar bo slehernik, ki se bo potopil v zgodbe o telesu, bolečinah, nočnem scanju … in na koncu mirovanju.

Zapisane so zgodbe o Parksovem, a tudi o mojem in tvojem življenju, spoznanih, uvidih in (od)rešitvah. Pa ne le o tem, kajti piše pisatelj, ki mu je jezik domovina in so besede njegova hrana, drugi pisatelji poslastice, ki jih preučuje – za to knjigo najraje tiste, ki so bili bolni in doživljali bolečine, in skrbno prevaja, profesor Parks, član vesolja vrboščine, kot iskrivi, duhoviti in inovativni Branko Gradišnik poimenuje uročene z besedami, odvisne od njih, priklenjene nanje še med spanjem in sanjanjem. Kajti, »vsaka hotena dejavnost je bila zame že desetletja edinole lingvistična: pisanje, razmišljanje, umovanje, poučevanje, govorjenje«, ugotavlja Parks.

»Če želiš videti svoje včerajšnje misli, poglej danes svoje telo! Če želiš videti, kakšno bo tvoje telo jutri – poglej danes svoje misli!« Tako je zapisala v knjigi Rak na duši priznana kirurginja dr. Nela Sršen in na kratko povzela številne raziskave sodobnih znanstvenikov, ki so končno dokazali, kar vzhodnjaki vedo že tisočletja: da telo in duša nista ločena, ampak smo celovita bitja: Telo je eno z duhom (Parks)! Ali to svojo celovitost prepoznavamo, jo živimo? Sploh imamo resničen stik s telesom, slišimo, kaj nam šepeta duša?
»Dejstvo je, da telesa nisem doživljal,« je ugotovil Parks, pišoč dnevnik bolečine, temveč ga je desetletja zlorabljal. Oči sta mu odprla psihoterapevt David Wise in nevrolog Rodney Anderson s knjigo o paradoksni relaksaciji, ki jo je začel izvajati. Čudež! Začutil je svoje telo, zato danes zmore vehementno trditi: »Smsanje, mejlanje, četanje, bloganje – naš moderni duh nam žre telo. Postali smo cerebralni vampirji, ki použivamo lastno življenje in kri.«

Mnogi pacienti so prepričani, da jih bodo ozdravila zdravila ali pa kirurgija, a kaj, ko se pozdravimo lahko le sami. Tako, da se zacelimo, postanemo celoviti in pretočni. Potem se umaknejo simptomi neskladnega bivanja. Pred tem se velja z bolečinami resno ukvarjati, spoznati, kaj nam sporočajo. Kot je v Parksovi rešilni knjigi skušal dopovedati dr. Wise: »Ta kronična in vse hujša nezdravost skuša nekaj dopovedati o tem, kako živim, in da bi moral prisluhniti.« Ko je bilo dovolj hudo, je čas dozorel in Parks je prisluhnil. Samemu sebi in drugim, ki so ga pripeljali do budistične meditacije, v kateri se je končno naučil doživljati telo, pravilno dihati in umiriti svoj um v plemeniti tišini. Odprlo se mu je srce. Vanj se je naselila mirnodušnost, zato so bolečine izginile in nekoč ukrivljen hrbet se mu je zravnal. Vrnil se je v svoj vsakdan, na videz enak, a bistveno drugačen. Ozdravljen in oživljen. Umeščen v svoj tukaj in zdaj s polnim zavedanjem.

Fascinantna knjiga, ob kateri brez muke mirno obsedimo od prve do zadnje strani!