Mariborski župan dr. Alojzij Juvan, IN NJEGOV ČAS - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Količina:

0


Znesek:

0,00

Mariborski župan dr. Alojzij Juvan

IN NJEGOV ČAS

Mariborski župan dr. Alojzij Juvan
 • Redna cena:

  29,90 €

 • Popust:

  1,50 € (5%)

 • Spletna cena:

  28,40 €

 • Avtor:

  Maksimiljan Fras

 • Založba:

  Epos, Maksimiljan Fras

 • Datum izida:

  22.05.2013

Brezplačna dostava

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Dr. Alojzij Juvan (1886-1960) se je rodil na Vačah kot sin preprostih kmečkih staršev. Po končanem študiju prava v Gradcu in na Dunaju ga je kot odvetniškega pripravnika v Mariboru dohitela prva svetovna vojna. Po bojih na fronti in vojnem ujetništvu se je vrnil v Maribor in se tu za stalno naselil. Odprl je uspešno odvetniško pisarno in si ustvaril družino.
Politično je pripadal katoliškemu političnemu taboru. Kot vidni član v mariborskem SLS je bil leta 1924 prvič izvoljen v mestni občinski svet, leta 1928 pa za župana. Na tem položaju je ostal do novembra 1931, ko so ga zaradi sprememb v državni politiki v času kraljeve diktature razrešili. Po ponovni spremembi režima so ga septembra 1935 imenovali nazaj na župansko mesto in je na tem položaju ostal do okupacije aprila 1941. Izkazal se je za dobro izbiro, saj je bil sposoben župan. Pri svojem županskem delu si je uspel zagotoviti podporo vseh političnih skupin v občinskem svetu.

V dveh županskih mandatih dr. Alojzija Juvana so izvedli veliko projektov, ki so mestu Maribor v trajni ponos, na primer letno kopališče na Mariborskem otoku, Vurnikova delavska kolonija, ureditev pobreškega pokopališča in odprtje Pokrajinskega muzeja v mestnem gradu. Začeti so bili tudi številni drugi pomembni projekti, na primer gradnja relejne radijske postaje na Teznem, gradnja poslopja II. Gimnazije in ureditev nove mestne tržnice na Vodnikovem trgu.

V času njegovega županovanja je imela posebno vlogo tudi socialna politika. Pri tem je potrebno posebej izpostaviti Pomožno akcijo za siromašne sloje mesta Maribora, ki so jo kot obliko solidarnosti med Mariborčani ustanovili zaradi posledic napredujoče svetovne gospodarske krize in pozneje še eskalacije druge svetovne vojne.
V dobi županovanja dr. Alojzija Juvana (1928-1931 in 1935-1941) pridejo v mestni občini Maribor do izraza sposobnost sprejemanja konsenza, socialni čut in uravnoteženi občinski proračuni.

Juvanov čas je bil čas svetovne gospodarske krize in eskalacije druge svetovne vojne. Knjiga predstavi, kako so se s krizo spopadali v njegovem času in globinsko osvetljuje vse preslabo poznana trideseta leta na Slovenskem.

Mehka vezava, 17,5 x 24 cm, 415 strani.