Količina:

0


Znesek:

0,00

Kristo, Kristo, Kristo

ŽIVLJENJE, ŠPORTNA USTVARJALNOST IN DELO

Kristo, Kristo, Kristo
  • Redna cena:

    27,12 €

  • Popust:

    1,36 € (5%)

  • Spletna cena:

    25,77 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Inž. Boris Kristančič, ki je v svojem življenju naredil marsikaj pomembnega in izrazitega, je predvsem jugoslovanska in slovenska športna legenda, človek, ki je z načrtnim delom, domišljeno in postopno pripeljal svoje moštvo (AŠK Olimpija) do naslova državnih prvakov in svojo državo (Jugoslavijo) do naslova svetovnih prvakov. Več se v košarki in športu sploh ne da doseči in to lahko naredi samo osebnost izjemnih sposobnosti.
Kristančič je svojevrstna , pomembna osebnost slovenskega športa in gospodarskega življenja Slovenije. Pozanmo ga predvsem kot odličnega košarkarja, soustanovitelja Akademskega športnega kluba in AŠK Olimpija ter trenerja tega kluba, s prekinitvami, vse tja do leta 1967.

Za jugoslovansko državno reprezentanco je nastopil 85-krat in dosegel 369 košev. Leta 1954 je v zvezni košarkarski ligi dosegel 543 košev in bil tisto leto najboljši strelec s povprečjem 24,7 koša na tekmo. Bil je prvi trener Olimpije, ki mu je uspelo klub pripeljati na sklepni turnir evropskih državnih prvakov leta 1967 v Madrid, kjer je z ekipo osvojil tretje mesto.
Leta 1962 je kot prvi direktor prevzel Zavod ing. Stanka Bloudka z nalogo, da dokončno uredi športni park Tivoli, zgradi zimski bazen in športno dvorano. Vse to mu je uspelo izpeljati do leta 1978 in tako je Ljubljana prva v Jugoslaviji dobila veliko športno dvorano.

Kristančičeva največja dosežka sta bila izvedba evropskega košarkarskega festivala in svetovno prvenstvo v košarki leta 1970.

Mehka vezava, 21 x 21 cm, 203 strani.