Varuh spominov - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov

Zaradi izrednih razmer in omejevanja širitve koronavirusa tako pošta kot DPD naprošata, da spletne nakupe poravnate vnaprej (predračun, kartice, paypal). Hvala za razumevanje.

Količina:

0


Znesek:

0,00

Varuh spominov

Varuh spominov
 • Redna cena:

  9,95 €

 • Popust:

  4,46 € (45%)

 • Spletna cena:

  5,49 €

 • Avtor:

  Lois Lowry

 • Založba:

  Hiša knjig, Založba KMŠ

 • Prevajalec:

  Matjaž Kotnik

 • Datum izida:

  27.11.2013

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Znanstveno fantastičen mladinski roman Varuh spominov je postavljen v družbo, ki je sprva predstavljena kot utopična, idealna družba, ki se skozi dojemanje glavnega protagonista vedno bolj spreminja v pravo nasprotje srečne družbe – postaja nezaželena in zastrašujoča. Roman sledi glavnemu junaku, dvanajstletnemu Jonasu, ki mu je družba izkoreninila telesno in fizično bolečino ter zmožnost nastanka konfliktnih situacij s tem, da ga je spremenila v »Istost«.

Prav ta »Istost« je izkoreninila čustveno globino vseh prebivalcev utopične družbe. »Jonasov svet je popoln.Vse je nadzorovano. Ni vojne, strahu ali bolečine. Ni izbire. Vsak ima v Skupnosti svoje mesto. Ko Jonas dopolni dvanajst let, ga izberejo, da bo prejel posebno izobrazbo za Varuha spominov. Edini je, ki hrani spomine na resnične bolečine in radosti življenja. Čas je, da Jonas izve resnico.«

Avtorica je pri svojem pisanju  znana po obravnavi težkih tem. Loteva se kompleksnih tem, kot so: rasizem, neozdravljive bolezni, umori in holokavst. Prav tako se loteva vprašanja avtoritete, ki  je glavna tema knjige Varuh spominov. Zaradi slednje knjige je požela val pohval in kritik. V ameriških šolah se je soočila z zelo različnimi odzivi na knjigo  – nekatere so jo sprejele kot del učnega načrta, medtem ko so jo druge prepovedale.

Lois Lowry je ameriška pisateljica, ki je izdala več kot trideset otroških in mladinskih knjig  ter avtobiografijo. Prejela je dve nagradi Newbery Medals. Prvo za knjigo »Number the Stars« leta 1989 in drugo za knjigo »The Giver« leta 1993. Slednja je na voljo v slovenščini z naslovom Varuh spominov.  Za izjemen prispevek k otroški literaturi je  avtorica leta 2000 postala finalistka v bienalu mednarodne nagrade Hans Christian Andersen, ki je največje priznanje za avtorje otroških knjig.  Leta 2007 pa ji je Ameriška literarna zveza podelila  nagrado Margaret Edwards za njen prispevek pri pisanju za najstniško mladino.

Trda vezava, 16 x 23,5 cm, 220 strani.