Bela dama Devinska - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov

Zaradi izrednih razmer in omejevanja širitve koronavirusa tako pošta kot DPD naprošata, da spletne nakupe poravnate vnaprej (predračun, kartice, paypal). Hvala za razumevanje.

Količina:

0


Znesek:

0,00

Bela dama Devinska

Bela dama Devinska
 • Redna cena:

  8,99 €

 • Popust:

  0,45 € (5%)

 • Spletna cena:

  8,54 €

 • ISBN:

  9789612740016

 • Avtor:

  Dušan Jelinčič

 • Založba:

  Sanje

 • Datum izida:

  14.01.2011

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Lepota devinskega gradu na mogočni pečini v Tržaškem zalivu, od koder se razprostira pogled širom po Jadranskem morju in v katerem sta bivala pesnika Rilke in Dante Alighieri, je v središču pripovedi, Bela dama pa je še danes ime značilne bele skale na steni pod gradom, ki je lepo vidna že od daleč in ponazarja žensko z belo tančico.

Jelinčič je v roman vtkal motiviko morja in osvajalnih pohodov, večnih nasprotij med habsburško monarhijo, oglejskim patriarhatom in mestnimi občinami, ki so se tedaj šele razbohotile, predvsem pa velike ljubezni med grofico kmečkega izvora, ki je bila ugrabljena in nasilno prepeljana na grad, in domačim ribičem, ljubezen, ki je močnejša od smrti.

"Najljubši kraj njunega srečanja je bila neurejena obala drobnega kamenja in skal, ki se je razprostirala od ustja Timave do čeri pod devinskim gradom. V tistih zalivih, med balvani, velikimi kot hiše, in drevesi, za katera se je zdelo, kot bi se hotela razrasti v morje s svojimi košatimi krošnjami, sta se lahko potuhnila pred vsem in vsemi in si poustvarila povsem svoj svet. Dnevi so se daljšali in onadva sta se srečno sprehajala z očmi, polnimi neba."

Mehka vezava, 20 x 12,5 cm, 220 strani.

O KNJIGI SO DEJALI:

Pisatelj, novinar in alpinist je znan po svojih alpinistično obarvanih romanih (Biseri pod snegom, Kam gre veter ko ne piha, Umor pod K2 itn.) iz katerih veje njegova strast do gora. Svojo najnovejšo pripoved pa je postavil čisto blizu svojega domačega kraja, na Devinski grad, ki stoji le nekaj kilometrov od Trsta na strmi kraški pečini in nudi očarljiv razgled na Tržaški zaliv ... V tej tenkočutno napisani zgodbi nas pisatelj prepričuje, da prava ljubezen lahko kljubuje ­grobosti in je ­močnejša tudi od smrti.
- Renate Štrucl, Bukla

Bela dama devinska je na romaneskno kopito ukrojeno, torej na knjižni obseg napeto bajeslovje. Naslov priskrbi geomorfologija, v katero je investirana ljudska domišljija in verovanje - skala v obliki ženskega obraza s kot da tančico, situirana nekam med grad in morje, ki naj bi spominjala na dogodke iz preteklosti. Za to ne moremo reči, ali je zgodovina ali mitologija ...
- Matej Bogataj, Delo