Količina:

0


Znesek:

0,00

Prevarana Slovenija: Domoljubje, zapisano z ničlami

Prevarana Slovenija: Domoljubje, zapisano z ničlami
  • Redna cena:

    19,95 €

  • Popust:

    1,00 € (5%)

  • Spletna cena:

    18,95 €

Zaloga: ni na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Razkrita ozadja slovenske osamosvojitve. Knjiga, posvečena 25. letnici Republike Slovenije. Ozadje osamosvojitve: dogodki v obdobju od prvih večstrankarskih volitev v Sloveniji aprila 1990 do prvih demokratičnih volitev v samostojni državi decembra 1992.

Večletno delo uglednega slovenskega novinarja Mateja Šurca, soavtorja odmevne uspešnice, knjižne trilogije V imenu države, ki je prejela več mednarodnih nagrad in priznanj. Knjiga Prevarana Slovenija, ki je izšla v zbirki Dokumenta ob 25. obletnici slovenske osamosvojitve, razkriva ozadja novejše slovenske zgodovine in prinaša vrsto presenetljivih, vse doslej spregledanih ali zamolčanih dejstev.

Poglobljena preiskava več kot deset tisoč (večinoma) tajnih dokumentov, dopolnjena z intervjuji z več kot sto pričevalci, razpira dramatična dogajanja, ki se berejo kot napet vohunski, vojno-politični triler.

»Zakaj niste takoj upoštevali povelja za napad, ki je prišlo z vrha?«
»Če bi napadli takoj, ko smo dobili ukaz, bi tvegali zračni napad. Letalski jurišniki bi lahko povzročili pokol, padale bi tudi civilne žrtve. Popoldne me je klical Bavčar in zahteval kri. Dobesedno! Kričal je name, me zmerjal …«

Mehka vezava, 15,5 x 23,5 cm, 496 strani.

NEKAJ NASLOVOV ZGODB IZ KNJIGE:
- Tovariši in gospodje: med rdečo zvezdo in samostojno Slovenijo
- Kratkohlačnik s kalašnikovko razorožil armado
- Rašomon na Šentviški gori in »terorist« v Ljubljani
- O največjem skladišču orožja in majorju, ki je preveč vedel
- Od Orbisa do Patrie: vse za dobro ceno in izdatno podkupnino
- Oficir JLA: »Doslej je bil Janša naša skrb, odslej bo vaša.«
- Lisica varuje kokoši, tajna služba pa dokumente
- Šesterica ovadenih in zaljubljena tožilka
- Ljubezen do domovine gre skozi denarnico

O KNJIGI SO DEJALI:

"Avtorju Mateju Šurcu se je posrečilo sestaviti celovito "zgodbo" naše osamosvojitve, predstaviti njeno dvojno naravo kot enovit, soodnosni proces: ustvarjanje države in hkrati njeno zlorabljanje; manifestacijo ljudske volje po svobodi in suverenosti, a hkrati že njeno izigravanje."
- dr. Spomenka Hribar, sociologinja in filozofinja v pokoju

"Delo Mateja Šurca je dokaz, da preteklosti ni mogoče ubežati. To velja za akterje njegove "zgodbe", pa tudi za bralce, ki bodo izvedeli marsikaj takšnega, o čemer se ne govori."
- dr. Zdenko Čepič, znanstveni svetnik na Inštitutu za novejšo zgodovino

"Prevarana Slovenija je ultimativni odgovor na hudodelsko retuširanje naše polpreteklosti, je knjiga, ki bo napajala bodoče zgodovinske učbenike. ... Ti ljudje za svoja dejanja nikoli niso sodno odgovarjali, ne zares. Naj jim torej sodi (vsaj) zgodovina!"
- Erik Valenčič