Količina:

0


Znesek:

0,00

Esej o svetlobi

Esej o svetlobi
  • Redna cena:

    8,00 €

  • Popust:

    0,40 € (5%)

  • Spletna cena:

    7,60 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Avtor je na svoji službeni podlagi raziskovalca in razvijalca programskih rešitev od leta 2010 neodvisen raziskovalec na področju fizike. Odlikuje ga svojstven način razmišljanja, ki upa dvomiti v trenutno veljavne modele in teorije, ki se zaveda, kako človek vedno znova trči v meje lastnih sposobnosti dojemanja vesolja.

Svoje dvome, vprašanj, dojemanja in možnosti je preverjal v burnih razpravah z vodilnimi slovenskimi strokovnjaki na tem področju. Tudi kadar imajo drugačne poglede, Francu Rozmanu priznavajo, da je »v celoti gledano to eden najbolj svežih vetrov v sto letih. V kolikor se bo začel prožiti plaz, ki mu daješ eno prvih pomembnih kep, bo veliko sproščenih napetosti.«
Delo Franca Rozmana priporočamo v nakup, marsikakšnemu bralcu bo v izziv, nadaljnje raziskovanje, zlasti mladim in tistim, ki jih zanimajo znanost, fizika, svetloba.

Svetloba pritegne likovnike, fotografe, arhitekte, fizike, astronome itd. To pa je esej o fizikalnih lastnostih svetlobe. Hitrost svetlobe naj bi bila enaka v vseh razmerah. Razum temu težko sledi, zato nas obdajajo občutki, da fizikalne lastnosti svetlobe razumejo le za redki posamezniki. Pa ni tako. Razkrijmo torej meritve in znanja, ki pojasnijo lastnosti svetlobe.

Opisan je pogled na sestavo svetlobnega valovanja, v nadaljevanju pa analizirane metode poznanih meritev hitrosti svetlobe, izpostavljene njihove prednosti in slabosti ter podani predlogi za dodatne nove meritve hitrosti svetlobe.

Deli tega eseja so bili v obliki strokovnih člankov predstavljeni na treh mednarodnih konferencah:

- On 11. mednarodni konferenci WSEAS (World Scientific and Engineering Academy and Society) v Benetkah (Italy) marca 2011.

- 22nd Seminar on optical communications v Ljubljani (Slovenia) februarja 2015 in ? Lighting Engineering 2015 conference, v Predvoru (Slovenia) oktobra 2016.

Mehka vezava, 15 x 21 cm, 79 strani.

O AVTORJU:

Franc Rozman je diplomiral na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, leta 1973. Po študiju se je zaposlil v oddelku raziskave in razvoj v Iskratelu, kjer je bil vodilni načrtovalec programskih rešitev.
Objavil je več člankov o izvirnih rešitvah, med katerimi so bili tudi patenti. Razvil je programsko opremo na temelju umetne inteligence za učenje jezikov. Vmes se je poglabljel v zakonitosti fizike, v povezavi s filozofijo. Objavil je več knjig povezanih s to temo. Od leta 2010 je neodvisen raziskovalec na področju fizike.