Količina:

0


Znesek:

0,00

Veliki pohod - MV

Veliki pohod - MV
  • Redna cena:

    13,99 €

  • Popust:

    8,00 € (57%)

  • Spletna cena:

    5,99 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Vsako leto 1. maja se sto najstnikov zbere v Mainu na ameriško-kanadski meji in se poda na tekmovanje, znano kot Veliki pohod. Udeleženci morajo ves čas držati določeno hitrost, ne da bi se ustavili, zmagovalec pa dobi glavno nagrado – karkoli želi.

Vendar pa je treba spoštovati nekaj neusmiljenih pravil: ciljne črte ni – zmaga tisti, ki zdrži najdlje. Tekmovalci ne smejo dobiti nobene zunanje pomoči. Ustavljanja in počitka ni, če hitrost pade pod določeno, dobiš opozorilo.
Tri opozorila, pa si iz igre – in to trajno. Česa vse je človek zmožen, ko gre zares?

Prelistajte prvih 20 strani knjige: veliki_pohod.pdf

"Mojstrski pripovedovalec!" – Los Angeles Times
"Nesporni mojster ustvarjanja napetosti in groze." – Washington Post
"Stephen King točno ve, česa vas je najbolj strah." – Esquire

Mehka vezava, 13,5 x 20 cm, 416 strani.

RECENZIJA na portalu  trubarjevahisaliterature.si >>

RECENZIJA BUKLA:

V drugi polovici sedemdesetih let prejšnjega stoletja je Stephen King začel uporabljati psevdonim Ric­hard Bachman, saj mu je to omogočalo, da je lahko izšla več kot ena njegova knjiga letno, kar je bil v tis­tih časih nekako standard, da ni prišlo do prenasičenja z enim avtorjem. Iz tega obdobja je nekaj njegovih bolj realističnih, a vseeno na neki način nadrealnih (denimo tudi v slovenščino prevedeni Hujšaj!) ali pa distopičnih romanov (sem spada The Running Man, po katerem je bil posnet tudi film). V to kategorijo pa lahko uvrstimo tudi Veliki pohod iz leta 1979, nekakšno aluzijo na marše smrti, ki so jih sile osi izvajale med drugo svetovno vojno s svojimi ujetniki, ki so jih z zapovedano hojo dobesedno izmučili do smrti.

Tudi v Velikem pohodu je podobno; v neki distopični, vzporedni resničnosti v Ameriki vsako leto za prvega maja poteka gladiatorski pohod stotih najstnikov. Pravila so preprosta: hitrost njihove hoje ne sme pasti pod štiri milje nad uro (6,5 km na uro). Če se to zgodi, dobi pohodnik opozorilo s strani vojakov na spremljajočih vozilih, po treh opozorilih pa ga ustrelijo. Tudi okrepčila lahko pohodniki dobijo samo od vojakov, vsak dan ob devetih zjutraj. Za nagrado si zmagovalec lahko zaželi kar koli. Pohod se torej začne, King pa v svojem prepoznavno napetem stilu pred nami preigra življenjske usode mladih popot­nikov, ki so se iz različnih razlogov podali na to smrtonosno preizkušnjo. Pri tem v ospredje postavi dva junaka, Raya Garratyja in Petra McVriesa, ki se zdita kot nalašč tudi za potencialna zmagovalca. Seveda pa je do konca pohoda še ogromno milj in ur. Dirka na življenje in smrt, pri kateri sicer ni ciljne črte, vseeno pa ima vsak 99 nasprotnikov.

(Samo Rugelj; Bukla 134-135)