Rdečelaska - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Zaradi izrednih razmer do preklica karantene ne omogočamo plačil po povzetju. Zaradi omejevanja širitve koronavirusa vas naprošamo, da spletne nakupe poravnate vnaprej (predračun, kartice, paypal). Hvala za razumevanje.
Količina:

0


Znesek:

0,00

Rdečelaska

Rdečelaska
 • Redna cena:

  16,00 €

 • Popust:

  0,80 € (5%)

 • Spletna cena:

  15,20 €

 • ISBN:

  9789612744724

 • Avtor:

  Orhan Pamuk

 • Založba:

  Sanje

 • Datum izida:

  31.01.2017

Brezplačna dostava

Zaloga: ni na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Vstopimo v Istanbul sredi osemdesetih let minulega stoletja. Mahmut in njegov vajenec se poslužujeta starodavne metode izkopavanja vodnjakov. V nečloveške napore primorana dvojica razgrne osupljiv niz zgodb in podob – pisateljeva tankočutnost nas zapelje v premislek o očetih in sinovih, avtoritarnosti in individualizmu, državi in svobodomiselnosti, o prebranem in o občutenem, videnem.

Izvorna pripoved, oprta na izpričano dejanje umora, ki se je zgodilo tri desetletja tega, se pretrga, da bi se znova sestavila v meditacijo o podstati civiliziranega sveta ... Potem ko pisatelj inteligentno spoji dvojico mitologij – Sofoklesa s Kraljem Ojdipom ter perzijskega pesnika Ferdowsija s tragedijo o Rostamu in Sohramu.

RECENZIJA BUKLA:

»Torej si odraščal brez očeta,« je rekla Rdečelaska. »Potem pa pojdi in si poišči drugega. V tej državi ima vsakdo mnogo očetov. Tu so oče države, oče Alah, oče paša, oče mafije … V Turčiji nihče ne živi brez očeta.« Roman zaznamujeta odsotna očeta in sinova, ki ju iščeta. Kompleksna – kot je to v navadi senzibilnih in veščih pisateljev, pisateljic z vzhoda, ki tkejo pripovedi kot znamenite preproge – zgodba se počasi lušči skozi tri dele romana.

Spretno prepleta družinski, zgodovinski »dnk« našega osrednjega junaka in čas osemdesetih let preteklega stoletja v Istanbulu. Prvi del je v znamenju dveh dogodkov – star je bil 16 let –, ki sta ga zaznamovala za vse življenje. Z mojstrom Mahmutom, nadomestnim očetom, po starodavni metodi izkopavata vodnjak v vasi, kjer spozna rdečelaso igralko. V drugem delu se prvoosebna pripoved nadaljuje z življenjem odraslega, zdaj uspešnega gradbinca. Vse se suče okoli branja in razmišljanja o Ojdipovi zgodbi in njegovem vzhod­njaškem zrcalu Knjigi kraljev perzijskega pesnika Firduzija s tragično zgodbo bojevnikov, očeta Rustama in sina Suhraba. Naš delovni, uspeš­ni in s krivdo prepojeni junak zgodbi premleva, išče njune interpretacije v slikarstvu, psihologiji, literaturi in filmu. Srečno je poročen, otrok ne moreta imeti. Ironično in logično se mu zgodi konec, vreden virov razis­kovanja. Tretji del pa pripada naslovni junakinji, usodni rdečelaski kot epilog in epitaf. Na slasten mah prebrano.

(Jedrt Jež Furlan; Bukla 132-133)