Francoski testament (Matura 2019), MATURA 2019 - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov

Drage bralke in bralci, BON-2021 lahko koristite tudi za nakupe knjig v knjigarni Galarna.si. Najnižji možni znesek koriščenja bona je 50 €.

Količina:

0


Znesek:

0,00

Francoski testament (Matura 2019)

MATURA 2019

Francoski testament (Matura 2019)
 • Redna cena:

  20,00 €

 • Popust:

  2,00 € (10%)

 • Spletna cena:

  18,00 €

 • ISBN:

  9789616780131

 • Avtor:

  Andrei Makine

 • Založba:

  Litera

 • Datum izida:

  31.05.2018

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Francoski testament je roman, s katerim se je pisatelju, po rodu Rusu, le osem let po prihodu v Francijo uspelo uvrstiti med najpomembnejše francoske pisatelje srednje generacije.

Njeni spomini so vnuku izrisali Francijo kot nekakšno Atlantido. To so poleg babičinih pripovedi osvetljevali tudi izrezki iz francoskih časopisov, shranjeni v starem kovčku, ki ga je babica ob začetku druge svetovne vojne pomotoma rešila, ko je hotela zagrabiti kovček s hrano. In čeprav skozi celotno knjigo odraščajoči deček spoznava čar Charlottine Francije, katere bistvo najde v ljubezni, ki ima tam čisto drugačno mesto kot na ruskih tleh, bi se le težko odločili, ali gre bolj za pripoved o Franciji ali o Rusiji.

Prav z neprestanim sanjarjenjem o prvi nas avtor s prikazom babičinega življenja, o katerem so njegovi sorodniki vedno radi govorili, popelje skozi zgodovino Rusije, in čeprav se izogne natančnim popisom številnih grozot, ki so zaznamovale babičino življenje, zlahka občutimo mučno težo preteklega stoletja.

Mehka vezava, 14 x 19 cm, 286 strani.

RECENZIJA BUKLA:

"Pri mariborski založbi Litera so začeli izdajati novo leposlovno zbirko Babilon, v kateri naj bi nekako petkrat letno prinašali romaneskne delikatese avtorjev, ki že postajajo moderni klasiki. Francoski testament, ovenčan s ključnima francoskima nagradama Goncourt in Médicis, je napisal Rus Andrei Makine (1957), ki je po priselitvi v Francijo prevzel francoščino in kmalu postal eden najpomembnejših pisateljev srednje generacije. V njem spremljamo dečka, ki sredi sibirskih step, vsako poletje nekaj tednov, posluša svojo babico pripovedati o daljni deželi svojega otroštva, kar seveda neizbrisno vpliva tudi nanj. Makine je moral biti rojen v Sibiriji in preživeti trideset let v tej surovi in hkrati melanholični deželi, da je lahko potem iz njene perspektive napisal strasten roman o Franciji. Francoski roman Rusa o Franciji v Sibiriji. Čarobno. Če vam je ta knjiga všeč, preberite še knjigo Sveta noč."
(Samo Rugelj)