Fižol – na žlico, v solati, kot glavna jed in kot sladica, na žlico, v solati, kot glavna jed, ... - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov

Zaradi izrednih razmer in omejevanja širitve koronavirusa tako pošta kot DPD naprošata, da spletne nakupe poravnate vnaprej (predračun, kartice, paypal). Hvala za razumevanje.

Količina:

0


Znesek:

0,00

Fižol – na žlico, v solati, kot glavna jed in kot sladica

na žlico, v solati, kot glavna jed, ...

Fižol – na žlico, v solati, kot glavna jed in kot sladica
 • Fižol – na žlico, v solati, kot glavna jed in kot sladica
 • Redna cena:

  27,00 €

 • Popust:

  3,01 € (11%)

 • Spletna cena:

  23,99 €

 • ISBN:

  9789619446607

 • Avtor:

  Andreja Škrabec

 • Založba:

  Zavod Coknpok

 • Datum izida:

  15.07.2018

Brezplačna dostava

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Knjiga 'Fižol – na žlico, v solati, kot glavna jed ali kot sladica' je mnogo več, kot le kuharica fižolovih jedi. Knjiga predstavi 69 receptov, katerim je skupna sestavina fižol. Knjiga ponuja paleto različnih receptov, od jedi na žlico, nasvetov za osvežilne solate, fižol kot priloga k mesu ali ribam, ne manjka pa niti pester nabor sladic.

V receptih najdemo več sort suhega fižola, nekaj receptov pa je namenjenih uporabi stročjega fižola. V knjigi je poleg receptov predstavljeno 18 sort fižola, ki se najbolj pogosto pojavljajo na policah naših marketov ali na tržnici. Vsekakor ne manjka kratka zgodovina fižola ter nekaj nasvetov za pripravo, shranjevanje in kuhanje fižola.
Rdeča nit knjige so poleg receptov pregovori, zapisani v ribniškem narečju, ki se pojavijo prav pri vsakem receptu in ga s tem na poseben način obogatijo. Avtorica v knjigi na kratko povzame kulturno dediščino vasi Hrovača, z zapisi v ribniškem narečju pa izpostavi bogato narečno govorico ribniških krajev.

V spremni besedi je prof. dr. Janez Bogataj zapisal:
»Prav gotovo je fižol eno tistih živil, ki je najbolj dramilo ljudsko duhovno ustvarjalnosti, hkrati pa še vedno omogoča ustvarjanje palete jedi, kar navsezadnje dokazuje pričujoča odlična knjiga Andreja Škrabec«.

Trda vezava, 21,5 x 27,5 cm, 204 strani.

VEČ O NASTANKU KNJIGE TER VSEBINI:

K pisanju kuharice je avtorico navdahnila njena fižolova torta. Prvo je spekla za prvi Fižolov dan, ki ga je davnega leta 2002 organiziralo Vaško etnološko turistično društvo Hrovača. Od takrat do danes jih je za potrebe prireditve spekla res veliko, nazadnje kar 24, pa tudi kakšno vmes.

Poleg receptov in napotkov za pripravo in shranjevanje fižola je avtorica v knjigo vključila nepogrešljivi ribniški humor, ki v pristni ribniščini popestri prav vsak recept. »Ribničani so največkrat prepoznani po suhi robi, pa bi morali biti tudi po svojem žlahtnem humorju, ki je poseben in edinstven« pravi avtorica in nadaljuje, da naj recepti ne bi bili ravno zanimivo čtivo, zato jih je želela popestriti z izreki v ribniškem narečju in prav vsakemu od njih navdahniti nekaj svojstvene duhovitosti.

Knjigo zaokroži s predstavitvijo 18-tih najbolj prepoznavnih sort fižola na slovenskem in na kratko predstavi kulturno dediščino vasi Hrovača. V knjigi ne manjka za kuho pomembnih nasvetov ter drugih modrosti o fižolu. Kuharica je slikovno bogata, razdeljena na naslednjih 8 poglavij: Domači temelji, Na žlico: od juhe do enolončnice, V skledi premešano, Sodobne fižolove dobrote, V družbi rib in mesa, Fižol govori sto jezikov, Fižol zmore vse – od torte do potice in Še bolj sladko.

V knjigi je predstavljenih kar 69 receptov iz fižola, kar je pomenljiva številka, avtorica pa svojo uvodno besedo zaključuje takole: »Pa še to naj vam zaupam, fižol naj bi bil po nekaterih pripovedih pravi afrodizijak za moške, zato dekleta in žene, le pogumno mu pripravite kakšno fižolovo jed, škoditi mu ravno ne more, če pa je res kaj na tem, bosta pa oba imela korist. Pa dober tek!

MEDIJSKE OBJAVE OB IZIDU KNJIGE:

Dnevnik.si: Fižol ni dober le v enolončnicah, ampak tudi v sladicah >>
Delo.si: prosti-cas/kulinarika/fizolove-zgodbe.html >>
Odprtakuhinja.si: brbotanje/izsla-je-knjiga-fizol/ >>
E-utrip.si: fizol-na-zlico-kot-glavna-jed-kot-solata/>>