Podjetniška država: Razkrinkavanje zmot o javnem in zasebnem sektorju, Najboljša poslovna knjiga 2018! - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov

Zaradi izrednih razmer in omejevanja širitve koronavirusa tako pošta kot DPD naprošata, da spletne nakupe poravnate vnaprej (predračun, kartice, paypal). Hvala za razumevanje.

Količina:

0


Znesek:

0,00

Podjetniška država: Razkrinkavanje zmot o javnem in zasebnem sektorju

Najboljša poslovna knjiga 2018!

Podjetniška država: Razkrinkavanje zmot o javnem in zasebnem sektorju
 • Redna cena:

  26,90 €

 • Popust:

  8,00 € (30%)

 • Spletna cena:

  18,90 €

 • ISBN:

  9789617050264

 • Avtor:

  Mariana Mazzucato

 • Založba:

  UMco

 • Datum izida:

  23.10.2018

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Knjiga 'Podjetniška država' je prejela nagrado za 'Najboljšo poslovno knjigo 2018' po izboru Združenja manager in GZS-Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev!
'Podjetniška država: Razkrinkavanje zmot o javnem in zasebnem sektorju po vsem svetu' vzbuja še kako potrebno debato o vlogi države pri stimulaciji gospodarske rasti, do katere pripeljejo dolgoletne inovacije. Knjiga izčrpno ovrže zmoto o nerodni, birokratski državi nasproti dinamičnemu, inovativnemu zasebnemu sektorju.


V nizu dobro analiziranih primerov – od informacijskih tehnologij, biotehnologije, nanotehnologije do današnjih zelenih tehnologij – profesorica Mazzucato pokaže, da drži ravno nasprotno: zasebni sektor najde pogum za investiranje šele potem, ko je podjetniška država že naredila tvegane investicije. V intenzivno raziskanem poglavju avtorica tako razkriva, da je bila vsaka tehnologija, zaradi katere je iPhone tako »pameten«, financirana s strani vlade: internet, GPS, zaslon na dotik in glasovno aktivirana Siri.

Mariana Mazzucato kontroverzno razpravlja, da je skozi zgodovino sodobnega kapitalizma država ne le usmerjala razvoj določenih trgov, pač pa jih tudi aktivno oblikovala in celo ustvarjala. Pri tem ji je včasih uspelo, včasih pa tudi spodletelo. Z nepriznavanjem vloge države pri takšnem dejavnem tveganju in pretvarjanjem, da država le navija s strani, medtem ko zasebni sektor trdi, je bil ustvarjen »inovacijski sistem«, v katerem se pričakuje, da javni sektor sprejema tveganja, dobički pa se privatizirajo. Podjetniška država je knjiga, v kateri avtorica premišljuje, kako spremeniti to disfunkcionalno dinamiko na ta način, da ekonomska rast ne bo le »bistroumna« pač pa tudi vključujoča.

Mehka vezava, 15 x 21 cm, 397 strani.

O KNJIGI SO DEJALI:

»Kaj vpliva na inovativnost? Mariana Mazzucato v tej izvrstni knjigi trdi, da zasebni sektor ni tisti, ki največ tvega in prihaja do največjih dosežkov, temveč je to državna uprava, ki jo tako radi črnimo. Najhujša grožnja naraščajoči blaginji je morda prav v tem, da ne dojemamo vloge države pri pogan­janju inovativnosti.« – Martin Wolf, Financial Times

»Razmišljanje Mariane Mazzucato spodbuja vse glasnejšo politično razpravo o tem, kolikšen del bogastva države naj bi si prisvojil zasebni sektor.« – Rana Foroohar, Time

»Briljantna knjiga« - Martin Wolf, Financial Times

»Skrajni čas je že bil za to knjigo.« – profesor Dani Rodrik, Harvardova univerza

»Mariana Mazzucato ima prav, ko trdi, da je država odigrala osrednjo vlogo pri dosežkih, ki so vodili do velikanskih sprememb.« – Economist

»Knjiga, ki temelji na odličnih strokovnih raziskavah in je lepo (ter celo zabavno) napisana, izpodbije trditve, da je najbolje vse prepustiti trgu.« – profesor Robert Wade, LSE

O AVTORICI:

Mariana Mazzucato je profesorica ekonomije inovativnosti in javne vrednosti na Univerzitetnem kolidžu v Londonu (UCL) ter ustanoviteljica in direktorica tamkajšnjega Inštituta za inovacije in javne cilje (Institute for Innovation and Public Purpose). V objavljenih delih se posveča zvezi med gospodarsko politiko, inovativnostjo in gospodarsko rastjo. Leta 2014 je prejela nagrado SPERI revije New States­man za politično ekonomijo, leta 2015 Hans-Matthöferjevo nagrado, leta 2018 pa Leontiefovo nagrado za premikanje meja ekonomske misli. V reviji New Republic so jo proglasili za enega izmed treh najpomembnejših mis­lecev glede inovativnosti. Knjiga Podjetniška država je njen prvi prevod v slovenščino.

Avtoričino predavanje 'Government - investor, risk-taker, innovator' v sklopu TEDx:RECENZIJA BUKLA:

Mariana Mazzucato (1968) je Italijanka, ki se je prebila v mednarodnem ekonomskem okolju, saj je profesorica ekonomije inovativnosti in javne vrednosti na Univerzitetnem kolidžu v Londonu (UCL) ter ustanoviteljica in direktorica tamkajšnjega Inštituta za inovacije in javne cilje (Institute for Innovation and Public Purpose). V svojih delih se posveča povezavam med gospodarsko politiko, inovativ­nostjo in gospodarsko rastjo, za svoje delo pa je dobila že precej nagrad, med drugim leta 2018 Leontiefovo nagrado za premikanje meja ekonomske misli. V reviji New Republic so jo proglasili za eno izmed treh najpomembnejših premišljevalk inovativnosti, knjiga Podjetniška država je njen prvi prevod v slovenščino, ki prinaša vznemirljivo temo. Kje se neha vloga države pri razvoju in financiranju znanosti in inovacij ter kje se začne vloga zasebnega sektorja? Do nedavnega je veljalo, da naj bi razmeroma pasivna država predvsem poskrbela za prijetno ekonomsko okolje, ostalo pa bo potem opravil podjetni zasebni sektor. Knjiga Podjetniška država izčrpno ovrže zmoto o nerodni in birokratski državi nasproti dinamičnemu ter inovativnemu zasebnemu sektorju. V nizu dobro analiziranih primerov s področja informacijskih tehnologij, biotehnologije, farmacije pa vse do današ­njih zelenih tehnologij profesorica Mazzucato pokaže, da drži ravno nasprotno: zasebni sektor najde pogum za investiranje šele potem, ko je država že opravila tvegane razvojne investicije. V enem od izvrstno dokumentiranih poglavij avtorica tako denimo razkriva, da je prav vsako tehnologijo, zaradi katere je iphone tako »pameten«, financirala vlada: internet, GPS, zaslon na dotik in glasovno aktivirano Siri. Mazzucatova poglobljeno razpravlja o tem, da so v preteklosti države kot institucije ne le usmerjale razvoj določenih trgov, pač pa so jih tudi dejavno oblikovale in celo ustvarjale. Z nepriznavanjem vloge države pri takšnem dejavnem tveganju in s pretvarjanjem, da država le navija s strani, je bila sčasoma ustvarjena družbeno-ekonomska miselnost, po kateri se pričakuje, da javni sektor pri dolgoročnih razvojnih projektih sprejema razvojna tveganja in stroške, dobički pa se privatizirajo. Podjetniška država je knjiga, v kateri avtorica premišljuje, kako spremeniti to disfunkcionalno dinamiko tako, da ekonomska rast ne bo le »bistroumna«, marveč tudi vključujoča. Slovenski izid knjige je podprl Kemijski inštitut.