Količina:

0


Znesek:

0,00

Odgovori mi

Odgovori mi
  • Redna cena:

    21,00 €

  • Popust:

    2,10 € (10%)

  • Spletna cena:

    18,90 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Včasih življenje prave barve pokaže šele, ko nas privede čisto do roba – tedaj, ko nimamo več česa izgubiti, ko je naše srce navidezno napolnjeno s črnino, se začne v nas razširjati svetloba. Zdi se, kot da bi človeka tedaj temne globine morja iztisnile iz svojega objema skozi gladino v naročje svetlobe, rekoč: bodi tam, kjer je tvoje pravo mesto. Tudi pričujoče presunljive zgodbe iz knjige Odgovori mi, kjer se pred nami do golega razgrnejo kompleksne človeške usode, ob izteku prinašajo svetlobo. Rdeča nit vseh treh zgodb Odgovori mi, Pekel ne obstaja in Gozd v plamenih je iskanje odgovora na vprašanje ZAKAJ, je iskanje ljubezni in pravičnosti, ki ne glede na doživeta ponižanja in bolečino privede do končne ozdravitve, do spoznanja, da nas na koncu neke poti vedno pričaka luč.

V prvi zgodbi Odgovori mi spoznamo usodo male sirote, deklice Rose, ki po materini smrti odrašča prepuščena sama sebi. Posvojita jo daljna teta in stric, ki ji namesto topline in utehe z grobostjo in čustvenim hladom zadata še več ran. Rosa kmalu pobegne od doma in si najde delo varuške, kljub vsemu pa ne more pobegniti svoji usodi, ki jo krojijo grobi in brezčutni moški. Rosa postaja vedno bolj otopela, čeprav ob trenutkih bistrine še vedno srčno išče čisto ljubezen in resnico. Nekega avgustovskega dne se znajde pred najtežjo odločitvijo v svojem življenju. Srčnost in pogum ji pomagata, da izbere pravo pot. .

Druga zgodba Pekel ne obstaja pripoveduje o vdovi srednjih let, ujeti v bolečino, ki jo je preživljala ob nasilnem možu. Še dvajset let po smrti ljubljenega sina, ki jo je povzročil možev bes, se ne more osvoboditi primeža jeze in maščevalnosti. Po vsem prestanem trpljenju, samoobtoževanju in spoznanju lastne nemoči ji odrešitev prinese ravno zavedanje, kako velika, svetla in čista je bila sinova duša ter česa jo je pravzaprav ves čas učil za časa svojega kratkega življenja. Avtorica je po tej zgodbi režirala tudi film Nel mio amore (V moji ljubezni)..

Tretja zgodba Gozd v plamenih pripoveduje o nežnem paru, ki se jima rodi deklica. Družinsko življenje se začne zapletati po poporodni depresiji mamice in zapleteni nalogi, ki jo je oče dobil v službi – rešiti gozd pred škodljivci. Mamici se stanje sčasoma izboljša, postane vedra in začne zahajati v družbo. Zaradi te njene spremembe moža prevzame slepo ljubosumje in z nezavedno kretnjo v divji jezi povzroči ženino smrt. V obupu in zmedi preživlja svoje dni v zaporu, kjer hrepeni po hčerki, ki jo je kot majhno deklico nazadnje videl pred desetimi leti, na dan nesrečnega dogodka. Zavedanje lastne človeške zaslepljenosti mu vse bolj odpira srce, dopisovanje z menihom, ženinim prijateljem, pa mu dokončno razkrije neizmerno moč resnične ljubezni do sebe in drugega, ki razrahlja obroč krivde in prinese osvoboditev. .

Kljub temu, da so zgodbe sila pretresljive in so vanje ujete navidez tragične človeške usode, ki odstirajo najgloblji vpogled v človekovo stisko in bolečino, hkrati iz njih veje neizmerna moč in upanje. Sporočajo nam, kako smo kljub vsemu, kar zavedno ali nezavedno prizadenemo drug drugemu, povezani v nevidnem objemu. Za vsemi usodami, naj bodo začasno še tako temačne, nas namreč čaka spoznanje, da je na koncu tunela vedno luč, kakor da bi to že od nekdaj slutili v sebi. .

„Če moramo umreti, kakšen smisel ima potem življenje? Vsakdo, ki se rodi, mora na novo odkriti pomen tega vprašanja. To odkritje pa ne pomeni, da postanemo gospodar tega ali onega, temveč zgolj to, da postanemo svobodni. Osvobojeni vsega tistega, kar nosimo v nahrbtniku.“

Trda vezava, 15,0 x 22,5 cm, 172 strani.