Količina:

0


Znesek:

0,00

Iz nevidne strani neba: Razkrite skrivnosti staroverstva

subvencija Medvešček-Klančar

Iz nevidne strani neba: Razkrite skrivnosti staroverstva
  • Redna cena:

    39,00 €

  • Popust:

    1,95 € (5%)

  • Spletna cena:

    37,05 €

Brezplačna dostava

Zaloga: ni na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

ROK DOBAVE: 3 - 5 dni. Knjiga Iz nevidne strani neba obsega pripovedno, stvarno in slikovno gradivo iz zahodne Slovenije, prvenstveno iz Posočja, ki ga je z izjemnim občutkom za tematiko, ljudi in prostor zbral Pavel Medvešček. Osrednja tema je vera kot način življenja, zato prinaša opise njenih številnih pojavnih oblik. Povsem razumljivo manjkajo uroki, ki jih lahko poznajo in uporabljajo samo posvečenci. Tega statusa Medvešček ni dosegel, kar je za nas sreča. Če bi ga, knjige, ki je pred nami, ne bi bilo, saj bi ga vezala prisega molčečnosti.

Zato pa se pred nami vrstijo opisi raznovrstnih svetišč, obrednih praznikov, jedi, pijač, potekov obredov, vsakovrstnih čarov. Med slednjimi so različni znaki, predvsem pa ospuljiva zbirka čarnih predmetov, ki je bila večji del že ločeno predstavljena na razstavi in v njenem katalogu (Medvešček, Skrt 2014). V tukajšnji knjigi so predstavljeni samo tisti predmeti, ki se prepletajo s tukajšnjimi zgodbami. Nekateri med njimi so predstavljeni prvič.

Življenje v stari veri knjiga dokumentira kot celosten sistem, ki se je udejanjil in opredmetil v vseh vidikih človekovega bivanja. Za vse to nam gradivo ponuja kulturne kode, ki nam odpirajo povsem nove vidike razumevanja naše civilizacije. Njegov popis se dogaja v trenutku, ko je funkcija stare vere izumrla, ko ni več njenih nosilcev in ko se je s tem prekinila tudi tisočletna prisega molka, ki je preprečevala javnost informacij, s tem pa tudi stik z vsemi znanstvenimi disciplinami, ki se ukvarjajo z raziskovanjem preteklosti. Vse to, kar smo doslej v humanističnih strokah samo slutili zaradi nepovezanih drobcev, ki so prišli do nas, se sedaj v tej knjigi kaže kot vse prežemajoč način življenja. V tem smislu je knjiga časovni stroj, ki nas v hipu prestavi daleč nazaj v preteklost, kar je natančno tisto, za kar bi vsak raziskovalec dal nekaj let svojega življenja, in sicer - da bi se lahko prestavil samo za pol ure.....
Trda vezava, 20,0 x 27,0 cm, 576 strani.

RECENZIJA BUKLA:
Podnaslov v vseh pogledih izjemne knjige, Razkrite skrivnosti staroverstva, veliko obeta – in veliko skrivnostnega tudi razkrije. Arheolog in zgodovinar Andrej Pleterski v uvodni besedi razloži temeljne pojme in mitično strukturo malokomu znanih, predvsem v srednjem Posočju ohranjenih ostankov staroverstva. Stara vera, po slabšalni krščanski oznaki poganstvo, je način življenja z različnimi, neposvečenim nerazumljivimi, v celosten sistem povezanimi pojavnimi oblikami. Pavel Medvešček, pisatelj, likovnik in raziskovalec ljudskega izročila, v doslej najobsežnejši knjigi predstavlja s staroverstvom povezane svete prostore in obredne praznike s posebnimi jedmi in pijačami ter različne čare s čarnimi predmeti in znaki.
Odkar si je že v petdesetih letih pridobil zaupanje Janeza Strgarja in drugih še živečih starovercev, je iz njihovih pripovedi potrpežljivo luščil namige in zgodbe ter jih zapisoval in nekatere ponazoril tudi s skicami. Zaslužen je, da kljub spretnemu skrivanju in zavajanju ter zaroti molka po smrti zadnjega dehnarja, svečenika starovercev z desnega brega Soče, niso zamrle brez sledu. (Iztok Ilich, Bukla 120-121)