Količina:

0


Znesek:

0,00

Nočni metulji Slovenije

Nočni metulji Slovenije
  • Redna cena:

    6,99 €

  • Popust:

    0,35 € (5%)

  • Spletna cena:

    6,64 €

  • Najboljša cena* v 30 dneh: 6,64 € (0%)

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Avtor v knjigi predstavi izvor in zgodovinski razvoj metuljev, telesno zgradbo in življenjski cikel nočnih metuljev, njihovo klasifikacijo, razširjenost, številčnost ter vlogo v naravi, pa tudi namen in pomen opazovanja ter zbiranja metuljev ter metode prepariranja in shranjevanja primerkov. Najobširnejše poglavje je namenjeno pojavljanju posameznih vrst nočnih metuljev v Sloveniji po letnih časih. Časovno si od začetka do konca enega leta sezonsko sledijo značilne skupine vrst, ki se začnejo izlegati iz bub konec zime oziroma zgodaj spomladi, sledijo pa spomladanske, poznopomladanske/zgodnjepoletne, poletne, poznopoletne/zgodnjejesenske, jesenske in poznojesenske/zimske vrste.

Ker so nočni metulji podnevi skriti v temnem zavetju rastlin in špranj v skalah, jih lahko opazimo šele ponoči, ko se približajo našim bivališčem, ker jih privlači svetloba. To dejstvo s pridom uporabljajo entomologi (strokovnjaki za žuželke) za privabljanje nočnih metuljev in drugih žuželk. Žal večinoma sploh ne opazimo, da so med nočnimi metulji tudi zares lepe in barvite vrste. ž
Največja nočna metulja na svetu sta orjaška sovka (Thysania agripina) z razpetino kril do 30 cm in atlasov nočni pavlinček (Attacus atlas), slovenski rekorder pa je veliki nočni pavlinček z razpetino kril prek 20 cm.

Avtor Matjaž Černila se s spoznavanjem in proučevanjem metuljev ukvarja že od otroštva, ko ga je kot številne druge šolarje pritegnila njihova lepota. To zanimanje je ohranil tudi pozneje in ga z leti nadgradil v strokovno delo. Temu so poleg vztrajnosti botrovala številna srečna naključja, ki so ga obdržala na tej poti. Posebno pomembno je bilo članstvo s Slovenskem entomološkem društvu Štefana Micihielija, kjer mu je bil mentor dr. Jan Carnelutti.

Trda vezava, 16,5 x 23,5 cm, 80 strani.