Količina:

0


Znesek:

0,00

Boriški ban

Boriški ban
  • Redna cena:

    12,95 €

  • Popust:

    0,65 € (5%)

  • Spletna cena:

    12,31 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Kakšna zgodba! Boriški ban, imenitna pripovedka z motivom, vzetim iz srednjeveške epike, se bliska izpod peresa žlahtnilca besed Frana Milčinskega!

V Boriškem banu, vrhunski pripovedki z motivom, vzetim iz srednjeveške epike, se ne bliskajo le nabrušene sablje in ostra kopja; bliskajo se tudi imeniten starinski jezik, epski pripovedni zamah in dramatični zasuki. Vrhunec dvoboja boriškega bana s samim seboj razkrije veliko skrivnost: kako presekati gordijski vozel uničenja, ki kot večna skušnjava visi nad vsakim oblastništvom. Edina izbira za človeštvo v srednjem veku in toliko bolj v času nuklearne dobe.

Trda vezava, 21 x 14 cm, 67 strani.

RECENZIJA BUKLA:
Epsko zgodbo, umeščeno v čas sred­njega veka, je Fran Milčinski napisal v posebnem jeziku – starinskem, vznesenem, privzdignjenem. Zgodba se dogaja na dvoru boriškega bana, ki je poglavar nad vsem – kajpak tudi nad življenjem in smrtjo. Kadar pa so v igri prestol, oblast in moč, so seveda dovoljena vsa sredstva za dosego cilja. Tu sta še nečimrnost in vprašanje: »Je kje boljši vojskovodja, kot sem sam?« V gradu živi tudi njegova sestra Roža, poosebljena lepota, milina, pravičnost in sočutnost, ki pomaga, da se junaštvo konča drugje kot pri izgubi življenj(a). Prav zanimivo je prebrati zgodbo starejšega datuma, sploh ker jo lahko kadarkoli prenesemo v današnji čas in se preizprašamo o naših vrednotah.

(Sabina Burkeljca, Bukla 149)