Količina:

0


Znesek:

0,00

Odposlanec - MV

Odposlanec - MV
  • Redna cena:

    15,95 €

  • Popust:

    0,80 € (5%)

  • Spletna cena:

    15,16 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Mladi taksist Ed Kennedy živi enolično življenje, dokler nekega dne po naključju ne prepreči bančnega ropa. Takrat v Edov nabiralnik prispe prva igralna karta. As. Nanjo je vpisano skrivnostno šifrirano sporočilo.

Ed Kennedy je taksist, lokalni parazit in temeljni kamen povprečnosti. Brezupno je zaljubljen v najboljšo prijateljico Audrey in ne najde svojega mesta v družbi, družini in med prijatelji. Bere veliko preveč, naredi pa odločno premalo. Prašne predmestne ulice vanj vpisujejo sporočilo: življenje je enolično, ves svet je uperjen proti tebi ... dokler nekega dne po naključju ne prepreči bančnega ropa. Takrat v Edov nabiralnik prispe prva igralna karta. As. Nanjo je vpisano skrivnostno šifrirano sporočilo.

Takrat se Ed poda na nevarno pot. Z odrgnjenimi členki in posušeno krvjo na razvlečeni majici se odločno bori z mlini na veter. Bori se za osamljene in prezrte, ki jih skrivajo zanemarjene barake njegovega mesta. Ko usoda na mizo položi vse karte, ostane še zadnje vprašanje: kdo se skriva za Edovo misijo?

Izpod peresa avstralskega pisatelja Markusa Zusaka, avtorja uspešnice Kradljivka knjig, prihaja nov roman, poln upanja, smeha in ljubezni. Ko se že zdi, da se bodo v krvavečih poletnih večerih skrile še zadnje zvezde, odločitev za dejanje antijunaka popelje na potovanje, razgreto kot razbeljene ceste, osvežujoče kot bleščeča jutra in iskreno, kot je lahko le mladost.

NAGRADE, KI JIH JE ROMAN PREJEL:
- Nagrada CBCA za najboljši avstralski mladinski roman
- Mladinska knjiga leta po izboru Publishers Weekly
- Knjiga z modrim trakom po izboru revije Bulletin
- Nagrada Michaela l. Printza, častno priznanje
- Literarne nagrade premierja Novega Južnega Walesa: nagrada Ethela Turnerja za mladinsko literaturo

Mehka vezava, 20 x 12,5 cm, 332 strani.

RECENZIJA BUKLA:
Avstralski pisatelj Markus Zusak (1975) je potomec avstrijsko-nemških staršev, ki sta zaznamovana z drugo svetovno vojno v 50-ih letih prejšnjega stoletja prebegnila na rdečo celino. Sledi njunih medvojnih izkušenj so vidne tudi v Zusakovi najprepoznavnejši knjigi Kradljivka knjig (izvirno je izšla leta 2005, v slovenskem prevodu pa smo jo dobili 2010, založba Sanje). Knjiga Odposlanec je izšla celo nekaj let prej in velja za prvo knjigo, ki je avtorju prinesla mednarodno slavo in kar nekaj prestižnih nagrad na področju mladinske literature. Njen glavni junak je devetnajstletni taksist Ed, ki po spletu smešnih naključij nerodnemu zmikavtu prepreči rop banke in postane pravi mali primestni heroj. Skupaj s kvartopirskimi družabniki, med katerimi je tudi najboljša prijateljica Audry, njegova nesrečna ljubezen, vse popoldneve presedi na verandi pri enem ali drugem, pije kavo, bere knjige ali čoha svojega psa.

Živi dolgočasno povprečno življenje zgubljene mlade duše, potem pa se v njegovem nabiralniku znajde prva igralna karta, karov as, z navodili za nadaljnjo akcijo. Bo Ed sprejel izziv in pomagal ljudem, ki ga več kot očitno potrebujejo? Bo stopil iz povprečja in naredil kak pameten korak v svojem življenju? Kako naj taka krmežljava zguba prežene nasilnega orjaka, ki vsak večer pijan posiljuje svojo ženo, kako naj pomaga mladi simpatični športnici in ostareli sklerozni ženici? Kaj sploh je njegova naloga? In kdo mu pošilja skrivnostna navodila in zakaj? Bistvo čudovite knjige se glasi tako, kot Edu nekega večera po mnogih preizkušnjah reče ­Audry: »Če se lahko tip, kot si ti, dvigne in naredi, kar si naredil ti, morda to lahko naredi kdorkoli. Morda lahko vsak preseže svoje sposobnosti.« Na trenutke smešno, predvsem pa provokativno branje za mlade vseh starosti. Velja poskusiti.

(Renate Rugelj, Bukla 150)