Zlom – Zgodbe iz Jugoslavije, Zgodbe iz Jugoslavije - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov

Zaradi izrednih razmer in omejevanja širitve koronavirusa tako pošta kot DPD naprošata, da spletne nakupe poravnate vnaprej (predračun, kartice, paypal). Hvala za razumevanje.

Količina:

0


Znesek:

0,00

Zlom – Zgodbe iz Jugoslavije

Zgodbe iz Jugoslavije

Zlom – Zgodbe iz Jugoslavije
 • Redna cena:

  19,90 €

 • Popust:

  1,00 € (5%)

 • Spletna cena:

  18,91 €

 • ISBN:

  9789619464625

 • Avtor:

  Anton Tomažič

 • Založba:

  Zavod Iskreni

 • Datum izida:

  29.08.2020

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Knjiga, ki je skoraj postala film pod taktirko nekoč najboljšega slovenskega režiserja … Zanimive zgodbe s presenetljivimi zapleti, z elementi kriminalke, ljubezni, romantike, družbene kritike, bi se lahko dogajale v kateri koli družbi, vendar jih je avtor postavil v posebno obdobje totalitarnega jugoslovanskega sistema, ki se je sicer razvijal od povojnega direktnega nasilja, skozi mehčanje z iluzornimi idejami samoupravljanja ter neuvrščenosti, vendar je bil od začetka do konca prežet z nenehno prikrito indoktrinacijo ter pomanjkanjem kakršne koli možnosti za svoboden razvoj osebnosti.

Rdeča nit vseh petih zgodb so osebne dileme posameznikov med oportunizmom in uporništvom, kjer prvi vodi v psihični, drugi pa v materialni Zlom. Knjiga bo zagotovo pritegnila tudi privržence in nasprotnike jugo nostalgije.
Pravijo, da nam je v dobri stari Jugoslaviji menda na vseh področjih šlo boljše.

Vsi smo imeli službe.
Vsako leto smo šli na dopust na morje.
Zlahka si dobil stanovanje in cene so bile normalne.
Ljudje so imeli več časa.
In navaden delavec je bil spoštovan!

Kot razmišlja eden od junakov v knjigi: »Samoupravljanje je preprosto najboljši sistem na svetu!«
In: »Tito ni samo velik osvoboditelj in povezovalec narodov, ampak tudi genialni državnik, ki se je znal izogniti pastem tako na zahodu kot na vzhodu. Zato ga tudi tako cenijo, ne samo doma, ampak po celem svetu in je pravzaprav voditelj tretjega sveta in s tem celo večine človeštva.«

Danes so družbena omrežja polna nostalgije za socializmom in Jugoslavijo. Pogosto lahko beremo …

Takrat ni bilo meja; bili smo bolj povezani; imeli smo (boljše) zdravstvo brez čakalnih vrst; hitro si se lahko osamosvojil, ker si imel zagarantirano službo; vsi otroci so si lahko privoščili morje; in tako rekoč vsak je smučal …
A misliti s svojo glavo – ali kako drugače izstopati – ni bilo zaželeno. Nekateri izbranci so bili nedotakljivi. O nekaterih temah se ni smelo razpravljati.

In kot bo lahko bralcu knjige jasno iz ene od zgodb: totalitarna oblast se je kot hudič križa bala neke posebne teme, ki nam tudi v samostojni Sloveniji še zmeraj povzroča preglavice … Narodne sprave.

Zgodbe, ki so pred nami, ponujajo “insajderski pogled” in prikazujejo realno vzdušje v bivši državi. Sprva so bile napisane kot scenarij za film, ki je bil leta 1985 sprejet in potrjen za realizacijo pri tedaj največji filmski hiši Viba film. A zaradi smrti direktorja žal ni ugledal luči sveta. Njegovi nasledniki si pač niso upali privoščiti podpore takšnim drznim projektom …

In če so zgodbe pred razpadom Jugoslavije delovale disidentsko, so danes zdravilne. Učinkovito namreč delujejo proti vsakršni jugonostalgiji. Knjiga “Zlom” ponuja zanimivo zbirko zgodb iz Jugoslavije, primernih tudi za prebiranje na plaži katere od republik bivše skupne države. Pri tem pa si boste oddahnili, da so časi skupne države minili …

Mehka vezava, 14,5 x 20 cm, 297 strani.