Orban: Novi evropski avtokrat - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Zaradi izrednih razmer do preklica karantene ne omogočamo plačil po povzetju. Zaradi omejevanja širitve koronavirusa vas naprošamo, da spletne nakupe poravnate vnaprej (predračun, kartice, paypal). Hvala za razumevanje.
Količina:

0


Znesek:

0,00

Orban: Novi evropski avtokrat

Orban: Novi evropski avtokrat
 • Redna cena:

  28,60 €

 • Popust:

  2,86 € (10%)

 • Spletna cena:

  25,74 €

 • ISBN:

  9789616627900

 • Avtor:

  Paul Lendvai

 • Založba:

  Ciceron

 • Datum izida:

  12.10.2020

Brezplačna dostava

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Življenjepis Viktorja Orbána, najuspešnejšega in verjetno najnevarnejšega politika v madžarski zgodovini, brez omejitev. V Evropi, če ne štejemo ruskega Vladimirja Putina, že dolgo ni bilo politika, ki bi imel tako brezmejno oblast, kot jo ima predsednik madžarske vlade Viktor Orbán. Avstrijski novinar madžarskega rodu Paul Lendvai ga v brezkompromisnem življenjepisu razgalja kot trenutno najuspešnejšega in hkrati prepričljivo najnevarnejšega politika v Evropski uniji.

Predsednik madžarske vlade si je z mojstrskim, skrajno ciničnim izkoriščanjem nacionalističnih občutkov in globoko zakoreninjene kulture koruptivnosti zagotovil že tretji zaporedni mandat, dvotretjinsko večino v parlamentu ter praktično neomejeno osebno oblast, ki mu omogoča, da kroji gospodarsko, socialno in kulturno politiko države po osebnih željah in potrebah. V zadnjem desetletju je vzpostavil razmeroma majhno in tesno povezano prijateljsko omrežje povzpetnikov, neznansko bogatih oligarhov, ki se napajajo pri državnem koritu javnih naročil (za katera Madžarska v veliki meri črpa sredstva iz evropskih kohezijskih skladov).
To so ljudje, ki financirajo Orbánove politične (tudi medijske) projekte in skrbijo za rast premoženja širše družine Orbánovih. Njegova oblast se je v zadnjem desetletju tako razbohotila, da jo zares lahko primerjamo samo s Putinovo v Rusiji. Ni naključje, da je Vladimir Putin eden Orbánovih najtesnejših prijateljev in zaveznikov v tujini.

Orbánove ambicije so daljnosežne. S samovoljno vzpostavljeno strukturo ustavnih zakonov (vsiljenih z dvotretjinsko parlamentarno večino) si je postavil temelje za še nekaj domačih mandatov, hkrati pa se uveljavlja kot prvak populistično-nacionalistične in proti Bruslju oziroma evropskemu povezovanju usmerjene evropske skrajne desnice – kot vodja režima, ki je, kot piše Lendvai, »s svojo brezsrčnostjo in neotesanostjo utelešenje vsega, kar je v Evropi slabega«. Ob tem pa je nenavadna, naravnost čudaška zgodba o njegovi osebni preobrazbi: v nacionalističnega, skrajno desničarskega in globoko pobožnjaškega populista se je razvil iz nekdanjega ateističnega, levičarskega študentskega aktivista. Razlaga niti ni tako zelo zapletena. V življenju ga zanima samo troje: oblast, denar in nogomet. V tem vrstnem redu.

Mehka vezava, 20,0 x 13,0 cm, 287 strani.

O KNJIGI IZ MEDIJEV:

- https://www.dnevnik.si/1042941240/svet/paul-lendvai-orbanov-biograf-viktor-orban-novi-evropski-avtokrat
- https://www.vecer.com/v-soboto/intervju-paul-lendvai-orban-je-pred-desetimi-leti-zacel-delati-kar-jansa-pri-vas-pocne-danes-10224257
- https://www.delo.si/sobotna-priloga/oblast-kot-neprebojna-trdnjava-moci/