Količina:

0


Znesek:

0,00

Rasni kapitalizem. Intersekcionalnost spolnosti, bojev... (ČKZ ŠT. 281/2021)

INTERSEKCIONALNOST SPOLNOSTI, BOJEV....

Rasni kapitalizem. Intersekcionalnost spolnosti, bojev... (ČKZ ŠT. 281/2021)
  • Rasni kapitalizem. Intersekcionalnost spolnosti, bojev... (ČKZ ŠT. 281/2021)
  • Redna cena:

    12,90 €

  • Popust:

    0,64 € (5%)

  • Spletna cena:

    12,25 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

V tej številki so poskušali povezati avtorje, ki jemljejo globalnost rasizma, diskriminacij, antisemitizma in podobno kot osnovo za na novo elaborirane feministične, marksistične, trans* in spolne oblike teorij. Te se povezujejo tako z dekolonialno teorijo kot tudi s postkolonialno, ki dobiva nekatere nove elemente refleksije, prinaša nove izzive ter poglede na današnjo situacijo, politiko in družbo.

Mehka vezava, 17 x 24 cm, 295 strani.

IZ UVODNIKA:

Nedavne in sedanje vojne popolnoma spremenijo geopolitiko sveta, potem ko so kapitalistične imperialne sile ZDA in njene NATO zaveznice ter druge regionalne sile s kolonialnimi apetiti uničile Afriko (Libija), Srednji vzhod (Sirija), Daljni vzhod (Irak, Afganistan), ti pa postanejo del nove politike Zahoda, ki spreminja taktike do beguncev tako rekoč na dnevni ravni. Rezultat je, da so milijoni v begu, rasistična retorika se intenzivira, medtem pa kategorije migrantov (kot skupin, ki iščejo delo) in beguncev ter apetiti, ki delujejo v ozadju, ustvarjajo različne sile. Od plačevanja Turčije, ki naj bi obranila EU pred begunci, do plačevanja Libije, ki nenadoma postane varna država, prav tako Afganistan, in v katere se prisilno deportirajo begunci, ki nenadoma niso nič več v nevarnosti in naj bi bili grožnja trgu dela.

Povsem na udaru postanejo na nekdanjem Vzhodu Evrope, kjer se razraščajo nacionalistična ideologija, pospešena privatizacija in deregulacija, saj je treba neoliberalizem vpeljati v nekaj desetle jih, kapitalizem pa je na Zahodu potreboval kar nekaj stoletij eksploatacije, ropanja, kolonializma, trgovine s sužnji, obubožanja delavcev in podobno.