Količina:

0


Znesek:

0,00

Od blaznice do klinike: 140 let slovenske psihiatrije

Od blaznice do klinike: 140 let slovenske psihiatrije
  • Redna cena:

    25,00 €

  • Popust:

    1,25 € (5%)

  • Spletna cena:

    23,75 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Kadar govorimo o slovenski psihiatriji, pomislimo na Studenec pri Ljubljani, Primorci in Notranjci na Idrijo, Gorenjci na Begunje, Štajerci na Maribor in Ormož, tisti iz Celjskega pa na Vojnik. Čeprav danes psihiatrične bolnišnice regijsko pokrivajo skorajda vso Slovenijo, ob 140 letnici slovenske psihiatrije v monografiji govorimo le o – Studencu, Je že tako, da je matična ustanova tista, okoli katere se »svet vrti!
Tako je v Avstriji, ki je dala zgodovini psihiatrije vodilna imena stroke in kjer vsakdo pomisli na Steinhof na Dunaju, če govorimo o – psihiatriji. La Sapienza v Italiji je sinonim za njihovo psihiatrijo. Burghölzli pri Zürichu za Švico, La pitié Salpétriere za francosko, in Bethlem Royal Hospital za Britansko. Enako je z našo, slovensko psihiatrijo.

Vsebina monografije se v besedi in sliki sprehodi od ustanovitve prve blaznice v času AvstroOgrske - pa vse do današnjih dni. Pričujoči zgodovinski pregled zapolnjuje pomembno vrzel v poznavanju razvoja slovenske psihiatrije in s tem odpira možnosti nadaljnje destigmatizacije oseb z duševnimi motnjami in njihovo sprejetost v družbo ter s tem med vse nas. Knjigo priporočamo v branje ne le strokovnjakom psihiatričnih ved, temveč tudi vsem humanistično naravnanim in drugim posameznikom, ki jim je mar.

Uvodna beseda: Zoran Janković
Spremna beseda: dr. Gorazd V. Mrevlje

Članek o knjigi iz portala Gorenjski glas >>

Mehka vezava, 29,5 x 21 cm, 72 strani.