Sladoledarna Evropa, Fabula 2021 - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov

Drage bralke in bralci, BON-2021 lahko koristite tudi za nakupe knjig v knjigarni Galarna.si. Najnižji možni znesek koriščenja bona je 50 €.

Količina:

0


Znesek:

0,00

Sladoledarna Evropa

Fabula 2021

Sladoledarna Evropa
 • Redna cena:

  10,00 €

 • Popust:

  0,50 € (5%)

 • Spletna cena:

  9,50 €

 • ISBN:

  9789612847692

 • Avtor:

  Enis Maci

 • Založba:

  Beletrina

 • Datum izida:

  06.05.2021

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Kako bi bil upor videti danes? To se sprašuje avtorica v knjigi esejev Sladoledarna Evropa, ki v iskanju odgovora vlečejo neposredno časovno premico skozi reprezentativne ženske like – od Ivane Orleanske, Sophie Scholl do zapriseženih albanskih devic. Razkriva medijske strategije politike identitete, ki jih označi kot travestijo, dvomi o maternem jeziku in poreklu, potuje do Walhalle, kjer si ogleduje doprsni kip Edith Stein, umorjene v Auschwitzu.

Preizkuša se s prebivanjem na družbenih obrobjih, da bi v navidezno nepovezane teme vpletala gosto panoramo današnje Evrope. Mojstrsko napisana knjiga esejev, v katerih se izjemno prepleta z vsakdanjim in zasebno s političnim, rezultat pa so bridke analize časa, v katerem živimo – čudovito vijugaste, neverjetno zabavne in zastrašujoče obenem.

Izid dela Sladoledarna Evropa znotraj programskega sklopa Fabula Hub, v katerem Festival Fabula pozornost namenja mladim, perspektivnim literarnim imenom, je nastal s sodelovanjem ter podporo Goethe-Instituta Ljubljana. Pod prevod se podpisuje Urška Brodar, priznana prevajalka, dramaturginja in performerka, ki je za osnovo vzela kolektivno pripravljene delovne verzije študenta in študentk Oddelka za prevajalstvo Filozofske fakultete v Ljubljani: Barbare Krivec, Tajde Liplin Šerbetar, Žive Simonišek, Ilde Šećkanović, Luka Šintlerja Povšeta, Dominike Tomanović. Mentorja sta bila lektorica in prevajalka Irena Smodiš in dr. Urban Šrimpf, koordinator kulturnega programa Goethe-Instituta Ljubljana.

Mehka vezava, 18 x 11, 216 strani.

RECENZIJE:
»Eiscafé Europa je divji greben, na katerem so zasajene najrazličnejše stvari: razprave o Wikipediji, jezik in miti o albanski družini, nastopi mladih pristašev politike identitete, mladost v Gelsenkirchnu, izjemni, a neznani pesniki in še in še.« - Süddeutsche Zeitung

»Naslov knjige je posrečen ne le zato, ker Enis Maci kavarnam, brbotajočim srečevališčem, kamor greš zapravljat življenje ali razmišljat o njem, v esejih priznava primat na področju družabnega življenja ..., temveč tudi, ker piše o številnih na videz nepovezanih vprašanjih, pomembnih za mlado evropsko intelektualko, a jih »zblenda« kot kepice sladoleda v stekleni skodelici.« - Lara Paukovič, Mladina

O AVTORICI:
Enis Maci (1993) je ena najperspektivnejših pisateljskih imen mlajše generacije. Njena drama Mitwisser je bila leta 2017 nagrajena s štipendijo Hans-Gratzer in bila premierno uprizorjena v dunajskem gledališču Schauspielhaus. Napisala je tudi igro Wüst, ki je bila uprizorjena v gledališču Bremen. Je hišna avtorica narodnega gledališča v Mannheimu, leta 2021 bo opravljala kulturno rezidenco na kulturni akademiji Tarabya v Istanbulu in v vili Aurora v Los Angelesu.