Količina:

0


Znesek:

0,00

Objem na vrhu sveta

Objem na vrhu sveta
 • Objem na vrhu sveta
 • Objem na vrhu sveta
 • Objem na vrhu sveta
 • Objem na vrhu sveta
 • Objem na vrhu sveta
 • Objem na vrhu sveta
 • Redna cena:

  30,00 €

 • Popust:

  1,50 € (5%)

 • Spletna cena:

  28,50 €

 • Najboljša cena* v 30 dneh: 28,50 € (0%)

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Knjiga 'Objem na vrhu sveta' je avtobiografsko delo Marije in Andreja Štremflja, ki sta jo napisala v času, ko se je po eni strani ustavila gorniška aktivnost, po drugi pa so se v hribe začeli zatekati tudi ljudje, ki pred tem niso poznali tega sveta; torej v času novega korona virusa. Zato se bo gotovo znašel s knjigo v roki tudi nekdo, ki je nov v tem čudovitem, a brez bližnjic določenem svetu alpinizma.
Knjiga pripoveduje o skupnem potovanju Marije in Andreja skozi čas in prostor, od malih nog naprej in mu je na koncu, kot nekakšen vrhunec te poti, skupni pogled z najvišje gore na svetu; kot prvemu zakonskemu paru na svetu. Vse ostalo so ljudje, kraji, čas in čustva, ki določajo vmesne postaje na poti.

Marija in Andrej Štremfelj sta se objela na vrhu sveta kot prvi zakonski par v zgodovini himalajskih vzponov. 7. oktobra 1990 sta z roko v roki stopila na 8848 m visoko streho sveta. Marija je bila kot prva Slovenka, tretja Evropejka in 13. ženska na svetu, ki ji je to uspelo. Andrej je enajst let pred tem, 13. maja 1979, že stal tam. Skupaj z Nejcem Zaplotnikom sta bila prva Slovenca, ki sta osvojila Sagarmatho, čelo neba, kot pravijo Mount Everestu v Nepalu oz. Čomolungmo, tibetansko mati vesolja.

Je tudi edini na svetu, ki v rokah drži dva zlata cepina in edini Slovenec, ki mu je bilo dvakrat dano splezati tako visoko. Sedaj je pred nami knjiga, v kateri vsak posebej, vsak na svoj način in vsak z drugačnimi očmi podoživljata tisti čas. To ni le knjiga o Everestu. Dobršen del knjige je sicer posvečen odpravi Alpe Adria Sagarmatha, v kateri je bilo 13 slovenskih in italijanskih alpinistov. Iz odprave je istega dne uspelo priti na vrh še Janezu Jegliču in Šerpi Lakpa Riti.

Predvsem je to knjiga o njunem življenju. O strahovih, željah, žalosti in veselju. Takrat sta prvič na odpravo odšla ob skupaj. Doma sta za skoraj tri mesece v varstvu domačih pustila dva majhna otroka. Vsi težki trenutki, kot pravita v knjigi, so izginili v pozabo. Zakonca Štremfelj sta uspešno združila družino in vrhunski alpinizem.

Prelistajte notranjost knjige tukaj >>

Mehka vezava, 14,5 x 23,0 cm, 299 strani.

O KNJIGI SO DEJALI:

"Knjiga, ki je pred nami, je čudovita in enkratna. Na zunaj je to knjiga o vrhunskem alpinizmu par excellence. Avtorja sta predstavnika garaškega alpinizma in generacij, ki so prinesle slovenskim alpinistom nesmrtno slavo in spoštovanje. Rdeča nit pripovedi je seveda odprava na Everest, a s te niti vseskozi kapljajo utrinki – včasih alpinističnih vzponov v Alpah, roman­tičnih spominov, žal tudi tragičnih nesreč in poškodb. A pod platnicami se skriva tudi čudovit učbenik. Nevsiljivo vabi, da ga vzamemo v roke v času, ko življenje teče prehitro, ko ljudje gledajo in hitijo tako daleč naprej, da ne vidijo več ljudi, ki so jim naj­bližje." – Odlomek iz uvodnika Tine Di Batista in Tomaža Jakofčiča

"Pred tridesetimi leti, ko sta se najina starša odpravljala na Everest, sva bila na pragu prvega in četrtega razreda osnovne šole. Najino takratno dojemanje njune odprave je bilo preprosto, omejeno na nama težko razumljivo dejstvo, da ju več kot dva meseca ne bo doma. Šele kasneje sva dojela pomembnost tega dogodka zanju in za nas. Knjiga govori o vzponu na Everest, o pripravah, ki jih taka odprava zahteva, o prihodu domov, pa tudi o ključnih dogodkih, ki so zaznamovali njuno življenje in ju leta 1990 pripeljali do odločitve, da se skupaj povzpneta na streho sveta. Vsak s svojega vidika, pa vendar skupaj, pripovedujeta zgodbo o doživljanju poti na vrh, o ljubezni do alpinizma in o medsebojni ljubezni. O pogledu na življenje, ki presega le materialno. Dajeta vpogled v košček življenja dveh, ki sta se objela na vrhu sveta, nama in kasneje tudi sestri Neži pa s svojo zgodbo dala bogato življenjsko popotnico. S knjigo, ki jo držite v rokah, nekaj tega delita tudi z vami." – Katarina Škufca in Anže Štremfelj

O KNJIGI IN AVTORJIH IZ MEDIJEV:

www.gorenjskiglas.si/...
www.delo.si/...
old.slovenskenovice.si/...
www.rtvslo.si/...