Juhe za vse okuse
- Redna cena:
12,50 € - Popust:
0,62 € (5%)
- Spletna cena:
11,87 €
- ISBN:
9789612033712
- Avtor:
- Založba:
- Datum izida:
18.10.2010
Zaloga: na zalogi
Opis izdelka
Juhe so tople, domiselne, nežnega okusa in lahko prebavljive. So bogate z vitamini, minerali in drugimi hranili, ki jih telo potrebuje. V knjigi nam avtorica predstavi več kot 90 slastnih juh za vsak okus in za vsako priložnost. Juha lahko predstavlja lahek obrok, lahko jo ponudimo kot uvod v kosilo ali svečano večerjo. Prav tako našim dragim, kadar zbolijo, najprej ponudimo krožnik domače juhe.
Avtorica jih je razdelila na: hladne juhe, zelenjavne juhe, kremne juhe, domače juhe, tuje juhe (npr.: čebulna gratinirana juha, portugalska zimska juha, perzijska ješprenjeva juha, ...) in druge juhe (kot so: ajdova juha, pikantna juha iz morskih sadežev, kruhova juha, ...).
Spiralna vezava, 14 x 20 cm, 152 strani.
RECEPTI IZ KNJIGE:
Krompirjeva juha z ohrovtom
Sestavine: 400 g krompirja, sol, poper, 1 čebula, 1 strok česna, 1 peteršiljeva korenina, 100 g blanširanega ohrovta, 50 g krpic iz rezančnega testa, lovorov list, timijan, olje, 1 žlica moke, sesekljan peteršilj.
Olupite krompir in peteršiljevo korenino ter oboje narežite na kocke. Dodajte lovorov list, sesekljan česen in timijan. Skuhajte in dodajte svetlo prežganje iz olja, moke in sesekljane čebule. Posolite in popoprajte. Dodajte krpice iz rezančnega testa in kuhajte še 10 minut. Na juho dajte sesekljan peteršilj in blanširani ohrovt.
Kremna korenjeva juha
Sestavine: 6–8 korenčkov, 1 krompir, 1 čebula, jušna osnova, olje, 100 ml mleka, 100 ml sladke smetane, sol beli poper, 1 žlička muškatnega oreščka.
Olupite in očistite vso zelenjavo. Na olje dajte narezano čebulo, naribano korenje in narezan krompir. Malo pražite in zalijte z jušno osnovo. Kuhajte, da se zelenjava zmehča. Posolite, popoprajte in dodajte muškatni orešček. Juho zmešajte v mešalniku, zavrite ter dodajte mleko in sladko smetano.
Gratinirana čebulna juha
Sestavine: maslo in olje, 4 velike čebule, narezane na tanke rezine, ščepec sladkorja, 2 sesekljana stroka česna, vejica timijana, 20 g moke, 100 ml suhega belega vina, 1–1,5 l jušne osnove, 4–6 rezin popečenega belega kruha, strok česna, 400 g sira (grojer ali ementalski sir).
V večji posodi na blagem ognju raztopite maslo z oljem ter dodajte čebulo in jo pražite, dokler ne postane zlato rumena. Dodajte česen, sladkor in timijan. Potrosite z moko, nekajkrat premešajte in zalijte – najprej z vinom, nato z jušno osnovo – in kuhajte približno 45 minut, da se čebula zmehča. Prižgite pečico (samo gretje od zgoraj – žar). Juho nalijte v skodelice in na vsako položite rezino popečenega belega kruha, ki ste ga natrli s strokom česna. Po kruhu potrosite nariban sir in juho gratinirajte v pečici približno 3 minute, da se sir raztopi in malo zapeče.
Avtorica jih je razdelila na: hladne juhe, zelenjavne juhe, kremne juhe, domače juhe, tuje juhe (npr.: čebulna gratinirana juha, portugalska zimska juha, perzijska ješprenjeva juha, ...) in druge juhe (kot so: ajdova juha, pikantna juha iz morskih sadežev, kruhova juha, ...).
Spiralna vezava, 14 x 20 cm, 152 strani.
RECEPTI IZ KNJIGE:
Krompirjeva juha z ohrovtom
Sestavine: 400 g krompirja, sol, poper, 1 čebula, 1 strok česna, 1 peteršiljeva korenina, 100 g blanširanega ohrovta, 50 g krpic iz rezančnega testa, lovorov list, timijan, olje, 1 žlica moke, sesekljan peteršilj.
Olupite krompir in peteršiljevo korenino ter oboje narežite na kocke. Dodajte lovorov list, sesekljan česen in timijan. Skuhajte in dodajte svetlo prežganje iz olja, moke in sesekljane čebule. Posolite in popoprajte. Dodajte krpice iz rezančnega testa in kuhajte še 10 minut. Na juho dajte sesekljan peteršilj in blanširani ohrovt.
Kremna korenjeva juha
Sestavine: 6–8 korenčkov, 1 krompir, 1 čebula, jušna osnova, olje, 100 ml mleka, 100 ml sladke smetane, sol beli poper, 1 žlička muškatnega oreščka.
Olupite in očistite vso zelenjavo. Na olje dajte narezano čebulo, naribano korenje in narezan krompir. Malo pražite in zalijte z jušno osnovo. Kuhajte, da se zelenjava zmehča. Posolite, popoprajte in dodajte muškatni orešček. Juho zmešajte v mešalniku, zavrite ter dodajte mleko in sladko smetano.
Gratinirana čebulna juha
Sestavine: maslo in olje, 4 velike čebule, narezane na tanke rezine, ščepec sladkorja, 2 sesekljana stroka česna, vejica timijana, 20 g moke, 100 ml suhega belega vina, 1–1,5 l jušne osnove, 4–6 rezin popečenega belega kruha, strok česna, 400 g sira (grojer ali ementalski sir).
V večji posodi na blagem ognju raztopite maslo z oljem ter dodajte čebulo in jo pražite, dokler ne postane zlato rumena. Dodajte česen, sladkor in timijan. Potrosite z moko, nekajkrat premešajte in zalijte – najprej z vinom, nato z jušno osnovo – in kuhajte približno 45 minut, da se čebula zmehča. Prižgite pečico (samo gretje od zgoraj – žar). Juho nalijte v skodelice in na vsako položite rezino popečenega belega kruha, ki ste ga natrli s strokom česna. Po kruhu potrosite nariban sir in juho gratinirajte v pečici približno 3 minute, da se sir raztopi in malo zapeče.