Količina:

0


Znesek:

0,00

Neprilagojeni in nevarni: podoba in status Ciganov v preteklosti

V PRETEKLOSTI

Neprilagojeni in nevarni: podoba in status Ciganov v preteklosti
  • Redna cena:

    18,00 €

  • Popust:

    0,90 € (5%)

  • Spletna cena:

    17,10 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Knjiga Neprilagojeni in nevarni je prvi zgodovinski pregled romske tematike v Sloveniji. Gre za izjemno delo, saj ni veliko zgodovinarjev, ki se ukvarjajo z romsko tematiko. Zanima me, zakaj se raziskovalno ukvarjate z obravnavo vsakdanjega življenja in obrobnih skupin, kot so, denimo, Cigani?

Že kot študenta me je navduševalo francosko in anglosaško zgodovinopisje, ki daje velik poudarek tudi na vsakdanje življenje, ne samo na »velike teme«, kot so vojne in revolucije. Zanima me preteklost malega človeka, njegov vsakdan. Predvsem bolj obskurne teme, kot so zgodovina kriminala, kriminalcev, alkoholizem. Knjiga Neprilagojeni in nevarni je zgodovina kontaminacije, onesnaževanja družbe, zato so se Cigani izkazali kot hvaležna raziskovalna materija.

V knjigi dosledno uporabljate besedo Cigan, pisano z veliko začetnico. Zakaj ste se odločili za to izrazoslovje, ki danes velja za politično nekorektno?

Slovenci imamo veliko problemov s pravopisom. Če nam pravopis veleva, da se Rom (kot predstavnik etnične manjšine) piše z veliko začetnico, sem se tudi jaz dosledno v knjigi držal pisanja besede Cigan z veliko začetnico. Za besedo Cigan sem se odločil, ker se je ta uporabljala v času, ki ga raziskujem. Pojem Romi poznamo po 1971, od svetovnega romskega kongresa. Vsi viri, od časopisov do ostalega arhivskega gradiva, govorijo o Ciganih.

O AVTORJU:Andrej Studen je Celjan, doktor zgodovinskih znanosti, zaposlen na Inštitutu za novejšo zgodovino. Ukvarja predvsem z raziskovanjem vsakdanjega življenja, ne toliko z »velikimi temami«. Kot svojevrsten izziv si je zastavil raziskovanje podob Romov v očeh večinske populacije od prihoda v 15. stoletju do danes.

242 strani.