Količina:

0


Znesek:

0,00

Svet, kot iz škatlice vzet

Svet, kot iz škatlice vzet
  • Redna cena:

    20,00 €

  • Popust:

    1,00 € (5%)

  • Spletna cena:

    19,00 €

Zaloga: ni na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Svet, kot iz škatlice vzet je prvenec Mateje Gaber, germanistka in predavateljice na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Svet, o katerem beremo, je urejen v škatlici spomina, vezanega na rojstno Mursko Soboto in Prekmurje. V njem kot spominki prihajajo na plan mladostniška poletja, prazniki, kulinarika, potovanja in izkušnje, zlasti pa ta svet odlikujeta 'nezgrešljiva prekmurska mehkoba in več kot očitna pripovedna veščina', kot je na zadnji strani zapisal akademik dr. Matjaž Kmecl. Mnogo likov oživi pred nami kot neizbrisne podobe preteklosti, vezane zlasti na sedemdeseta in osemdeseta leta v Jugoslaviji.

Knjiga je literarizirana avtobiografija, ki vključuje poleg avtobiografije in značilnosti Bildungsromana oz. razvojnega romana tudi drobce pustolovskega romana in ljubezenskega romana, obenem pa za družinsko oziroma rodoslovno pripoved ter kroniko osemdesetih let."Mogoče se bo kdo ustrašil, ko bo prebral naslov o ‘svetu, ki je kakor iz škatlice vzet’. Navajeni smo namreč, da ženskemu delu človeštva pripisujemo večjo vnemo pri pospravljanju in urejanju, potem je pa hitro dolgčas. Vendar v tem primeru nič takega.
‘Škatlica’ je v pripovedi bliže prijazni Pandorini skrinjici: ob vsaki besedi se iz nje usuje slikovita množica spominov, malo nostalgičnih in zelo živopisnih.

Za povrh so ‘osrednjemu’ Slovencu ti spomini celo malce eksotični, saj govorijo o ljudeh in deželici, ki je bila večji del zgodovine ločena od preostalega slovenskega telesa. Tisoč let ločeno, kot se ji je zgodilo – ni malo! Pripovedovalka to deželico ljubi, to se vidi iz vsake zapisane besede; zraven jo spremljajo še sijajen spomin, nezgrešljiva prekmurska mehkoba in več kot očitna pripovedna veščina. – Skratka: besedilo sem prebral na dušek in z užitkom; že dolgo ne takšnim! Mislim, da se bo tako zgodilo vsakomur, ki ga bo vzel v roke." - dr. Matjaž Kmecl


Trda vezava, 20 x 14,5 cm, 180 strani.

O KNJIGI IZ MEDIJEV:

Delo.si - magazin: www.delo.si/...