Količina:

0


Znesek:

0,00

Islam in človekove pravice

Islam in človekove pravice
  • Redna cena:

    19,90 €

  • Popust:

    1,00 € (5%)

  • Spletna cena:

    18,91 €

  • Najboljša cena* v 30 dneh: 18,91 € (0%)

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

To jedrnato napisano besedilo predstavlja nauke islama in njihovo izrazito premoč nad različnimi členi, ki sestavljajo Deklaracijo človekovih pravic, ki jo je sprejela Generalna skupščina Združenih narodov in je splošno priznana kot najvišja listina svobode.

Dve izmed nujnih nalog našega časa sta vzpostavitev in spoštovanje temeljnih pravic za vse ljudi v vseh državah sveta, k čemur so pozvane tudi tiste, katerih prebivalstvo je pretežno muslimansko. Pogosto jim namreč očitajo, da zanemarjajo Splošno deklaracijo človekovih pravic, ki jo je Generalna skupščina Združenih narodov sprejela in razglasila 10. decembra 1948. Ta obtožba je večinoma povezana z očitkom islamu, ki po mnenju zlasti zahodnih kritikov ne zadošča človekovim pravicam, ki so jih sprejeli v OZN, ne v njegovi sveti knjigi Koran, pa tudi ne v najpomembnejših komentarjih nanj, ki jih najdemo v suni (življenjska praksa preroka Mohameda) ali v hadisih (tradicija besed in dejanj Mohameda). Čeprav v številnih knjigah in spisih obstajajo izjave o človekovih pravicah, saj jim je Bog postavil zakon s pomočjo Korana in preroka Mohameda, pa manjka neko temeljno delo, ki bi odstavek za odstavkom povezalo oz. primerjalo Splošno deklaracijo človekovih pravic z ustreznimi verzi iz Korana.

Za to delo ne bi mogli najti primernejšega pisatelja, kot je sir Zafrullah Khan. Izobražen za odvetnika v Veliki Britaniji je bil vse življenje nepokvarljiv primer izjemne morale na visokih in tudi najvišjih pravnih in političnih položajih. Kot izjemen strokovnjak za zahodno in islamsko pravo je bil z vseh strani čaščen in spoštovan, še posebej kot mednarodno priznan sodnik, podpredsednik in predsednik Meddržavnega sodišča v Haagu. Že te funkcije so nekako vnaprej določile, da je napisal knjigo Islam in človekove pravice.

Avtor razlaga, kako je pred 1400 leti islam osvobodil uboge in zatirane, ter dal svetu osnovni recept za spoštovanje in vrednost vseh človeških bitij, ne glede na socialni položaj, barvo ali vero. Ta navodila v Koranu ostajajo tudi danes enako pomembna, kot so bila v času, ko so bila razodeta. Vendar pa so s časom nekateri deli muslimanske družbe zanemarili nauke Korana in se soočili z neizogibnim padcem moralnih standardov. Avtor vendarle z optimistično noto ugotavlja, da se sedaj dogaja oživitev islama, ki se tesno drži vrednosti, ki so bile začrtane v Koranu.

Muhammad Zafrullah Khan (1893–1985) je bil mednarodno priznani jurist, politik in teolog velike veljave. Bil je priznani proučevalec svetovnih religij in ugleden član Muslimanske skupnosti Ahmadija.

Mehka vezava, 125 x 205mm, 216 strani.