Količina:

0


Znesek:

0,00

Marmor (poezija)

Marmor (poezija)
  • Redna cena:

    19,00 €

  • Popust:

    0,95 € (5%)

  • Spletna cena:

    18,05 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Druga pesniška zbirka Ane Svetel nadaljuje »poslanstvo« prve: med cinično samozadostnostjo ednine in ohlapno nedorečenostjo množine z besedami zarisuje svet odkrite bližine, občutljive za tančine razmerij. Njena pisava namreč raste iz spoznanja, da je zrcalni svet preveč predvidljiv, kalni svet prilagajanja na vse hujše pa premalo občutljiv in zato nič kaj zanimiv. Marmor je zbirka, ki prinaša izčiščeno poezijo, ranljivo in hkrati igrivo. Pesničin ton je izrazito mil, a ne na vsiljiv, lepodušniški način, sporočilo njenih pesmi pa premišljeno, natančno in predvsem – lucidno.

Avtorica brezkompromisno razpira vprašanja, ki jih pred nas postavlja bivanje. Njena poezija je inteligentna, do neke mere celo intelektualna, a tudi polna zračnosti, nežnosti, sočutnosti – in zmeraj na svetli strani življenja. Abstrakcijam ne kljubuje z našpičeno družbenokritično ostjo, temveč se z njimi raje domiselno poigra, kot v ciklu predmetnih pesmi o geometrijskih likih. Verzi iz Marmorja zato kljub svoji ranljivosti ne podležejo malodušju. Prav nasprotno: iz neposrečene alegorije lahko ustvarijo čudovito metaforo. Iz opoteče ljubezni, na primer, tisto, ki se sreča kot osmica – pa čeprav le v oddaljenih bližinah. Pomembno pa je, da nikoli ne postane kot ričet, »nasitna in za vse,« temveč ostane nenehno iščoča in edinstvena. Kot dotiki marmornih kipov.

Trda vezava, 17 x 21 cm, 104 strani

O AVTORICI:
Ana Svetel (1990) je po poklicu etnologinja in kulturna antropologinja, zaposlena na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. A ni le poklicana za znanost: uveljavila se je kot pesnica, avtorica kratkih zgodb, pripovedovalka in kolumnistka. Pesniška zbirka Lepo in prav je bila leta 2015 v ožjem izboru za najboljši prvenec, 2019 pa je objavila zbirko kratkih zgodb Dobra družba, ki je bila nominirana za nagrado novo mesto. Radio Slovenija je po motivih njene kratke proze posnel serijo radijskih iger Prevozi. Svoje pesmi, eseje in kolumne objavlja v revijah Literatura, Dialogi, Sodobnost, Outsider, Razpotja in AirBeletrina idr. Leta 2020 je bila na pesniški rezidenci v mreži Reading Balkans, njene pesmi in zgodbe so bile prevedene v angleščino, portugalščino, hrvaščino in bosanski jezik, uvrščene so tudi v tujejezični antologiji. Vključena je v mednarodno pesniško platformo Versopolis. Poleg literature se aktivno ukvarja tudi z glasbo.