Količina:

0


Znesek:

0,00

Aktivni državljan: Priročnik za pot do boljše demokracije

Aktivni državljan: Priročnik za pot do boljše demokracije
  • Redna cena:

    15,00 €

  • Popust:

    0,75 € (5%)

  • Spletna cena:

    14,25 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Miha Burger: »Korak k boljši demokraciji (po mojih več kot tridesetih letih ukvarjanja s tem korakom) »kako, kdo, zakaj kot Aktivni državljan«, bo možen oz. uresničljiv šele ko pride do določenega zapisa ali Zakona, kakšne so zaveze državnih institucij glede tega koraka. Ker pa so težave že s samimi poskusi teh korakov, oziroma oblik in metod sodelovanja Aktivnih državljanov, kaj šele kakšen naj bi bil ta zapis ali Zakon, pa moja knjiga predstavi tudi nekaj teh poskusov predvsem tistih kjer so se pojavljale določene težave ali ovire, v upanju, da bo kdo nadaljeval s podobnimi poskusi, morda bolje rešil kakšne napake ali slepe ulice teh poskusov.

Če tega koraka kot družba, kot skupnost, ne uspemo narediti, če bo prevladalo da je tak korak nepotreben ali celo neizvedljiv, potem se odpira vprašanje zapisa o demokraciji kot stoji v naši ustavi v njenem 3. členu, ali bi črtali tisti del člena, ki govori o neposredni demokraciji.

"Demokracija ni nekaj, v kar verjameš, ampak je nekaj, kar počneš. Sodeluješ. Če tega ni, se demokracija sesuje." - Abbie Hoffman

Komu je namenjena ta knjiga oz. koga nagovarja?
Po eni strani je to vsak državljan, ki je že kdaj začutil željo da poda svoje mnenje, svoj glas glede kakšnega pomembnega javnega problema. In vidi da so samo volitve po eni strani ali pa vsesplošni ljudski referendum po drugi strani, enostavno premalo, da uresniči to svojo željo.« Knjiga ga poskuša prepričati da bi lahko v določenem trenutku sodeloval kot Aktivni državljan, v določenem trenutku tudi dal glas za Zakon o Aktivnem državljanu oz. za tistega odločevalca, ki je obljubil da bo tak Zakon skušal uresničiti.

Po drugi strani je to odločevalec - katerikoli odločevalec; kdo je to, je pri nas čisto dobro sistemsko urejeno – ki bo prepoznal, da bo zanj dobro in koristno (dobro za njegovo vest ali pa koristno za njegove šanse na volitvah), če bo podprl idejo oz. predlog za uzakonitev načinov in metod sodelovanja Aktivnih državljanov. Po tretji strani pa je to državljan, nekdo, ki bi moje delovanje v neki obliki morda nadaljeval.

Mehka vezava, 14,8 x 21,0 cm, 99 strani.

O AVTORJU:
Miha Burger po izobrazbi arhitekt, po poklicu oblikovalec, letnik 1946, rojen in stanuje in deluje v Ljubljani. Deloval večinoma kot samostojni oblikovalec pretežno na področju lesa, lesne industrije, po letu 1990 pa večinoma v medijskem in političnem prostoru.

Vse življenje deloval, že od študentskih let, tudi kot publicist. N.pr. že leta 1984 s članki v Novi reviji; leta 1995 izdal prvo knjigo o Aktivnem državljanstvu, z naslovom Saj se itak ne da nič narediti; zadnja leta največ objav kot redni kolumnist na Portalplusu in na Slovencu.