Količina:

0


Znesek:

0,00

Ljuba Ijeawele: Feministični manifest v petnajstih predlogih

Ljuba Ijeawele: Feministični manifest v petnajstih predlogih
  • Redna cena:

    16,90 €

  • Popust:

    0,84 € (5%)

  • Spletna cena:

    16,05 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Pred nekaj leti je Chimamanda Ngozi Adichie, avtorica romanov, kot so Amerikanka, Škrlatni hibiskus in Polovica rumenega sonca, dobila pismo od prijateljice iz otroštva, v katerem jo je ta spraševala, kako naj svojo hčerko vzgoji v feministko. Knjižica z naslovom Ljuba Ijeawele je pismo, s katerim je Adichie odgovorila prijateljici.

V njem je petnajst neprecenljivih nasvetov, ki so neposredni, navihano hudomušni in spodbudni, vsi pa imajo enak namen: kako opolnomočiti hčerko, da postane močna in neodvisna ženska. Ljuba Ijeawele je besedilo, ki dregne neposredno v srce spolnih politik v 21. stoletju, s tem pa spodbuja močno potrebno debato o tem, kaj danes pomeni biti ženska.

ODLOMEK IZ KNJIGE:»Naš svet je poln moških in žensk, ki ne marajo močnih, vplivnih žensk. Tako smo navajeni razmišljanja, da je moč v domeni moških, da se zdi močna ženska kot neko čudno odstopanje. In zato jo je treba preveriti. O njej sprašujemo: Ali je skromna? Ali se nasmehne? Je dovolj hvaležna? Ima tudi družinsko življenje? Takih vprašanj ne sprašujemo o vplivnih možeh, kar kaže na to, da nimamo težav s samo močjo, temveč z ženskami. Močne in vplivne ženske sodimo ostreje kot močne in vplivne moške. In lahki feminizem to omogoča.«

»Adichie premore virtuoznost, neskončno empatijo in neizprosno družbeno ostrino.« – Dave Eggers, avtor knjige Zeitoun

»Predlogi v knjigi so skratka polni življenjskih prilik, ki dajejo misliti, in hudomušnih anekdot, ob katerih bo tudi sleherniku postalo jasno, da je seksizmu v 21. stoletju davno odklenkalo.« - Nataša Zupanc

Mehka vezava, 12,5 x 21 cm, 80 strani.

O AVTORJU:
Chimamanda Ngozi Adichie je odraščala v Nigeriji. Njena dela so prevedena v trideset jezikov in objavljena v raznovrstnih publikacijah, od New Yorkerja do revije Granta. Je avtorica romana Škrlatni hibiskus, za katerega je prejela nagradi Commonwealth Writers’ Prize in Hurston/Wright Legacy Award. Za svoj roman Polovica rumenega sonca je dobila prestižno britansko literarno nagrado Orange. Z romanom Amerikanka je postala dobitnica nagrade National Book Critics Circle Award, časniki New York Times, Washington Post in Chicago Tribune ter revija Entertainment Weekly pa so roman izbrali za najboljšo knjigo leta. Živi v Združenih državah Amerike in Nigeriji.