Količina:

0


Znesek:

0,00

Zadnji dve: Najin in Fatu

Reševanje vrste na robu izumrtja

Zadnji dve: Najin in Fatu
  • Redna cena:

    26,90 €

  • Popust:

    1,34 € (5%)

  • Spletna cena:

    25,55 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Boštjan Videmšek, večkrat nagrajeni novinar (med drugim za naj knjigo leta Plan B) in novinarka Maja Prijatelj Videmšek, ki piše o okoljskih in naravovarstvenih temah, sta se skupaj s priznanim fotografom Matjažem Krivicem odpravila po poti reševanja živalske vrste, ki ji pripadata Najin in njena hčerka Fatu, zadnji severni beli nosoroginji. Zadnji pripadnici svoje vrste bivata v rezervatu Ol Pejeta v osrednji Keniji, obkroženi s stražnimi stolpi in strogo varovani z elitnimi varnostniki.

Možnosti za naravno nadaljevanje vrste severnih belih nosorogov ni več, saj je pred leti umrl zadnji samec. Zato so se znanstveniki z vsega sveta že pred leti združili v konzorcij BioRescue in se posvetili postopkom umetne oploditve in tehnologijam matičnih celic. Ker ne Najin ne Fatu nista sposobni zanositi, so se odločili za umetno oploditev s pomočjo prenosa zarodkov v nadomestne matere sorodnih južnih belih nosorogov. Prvi prenosi zarodkov – ob tehnologiji matičnih celic edinem upanju za vstajenje in ohranitev vrste – se bodo zgodili v tem ali naslednjem letu.

Knjiga Zadnji dve celovito predstavi zgodbo Najin in Fatu, ki je tudi zgodba sodobnega izumiranja mnogih živalskih vrst. To je posledica vojn, divjega lova, globalnega trga z divjimi živalmi, podnebnih sprememb ter ekonomskega in geopolitičnega ozadja. Obenem pa je to pripoved o prizadevanjih znanstvenikov z vsega sveta za ohranitev vrst(e). Zadnji dve je hvalnica naravovarstvu, nepopustljivosti, sobivanju ljudi in divjih živali v času, vse bolj zaznamovanem s podnebnimi spremembami.

Prelistajte prvih 35 strani knjige: najin_fatu.pdf

Mehka vezava, 15,5 x 21 cm, 349 strani.

VEČ O KNJIGI:

»Resnična zgodba o reševanju v naravi izumrle vrste, ki meji na znanstveno fantastiko. Lekcija, ki je človeštvo nikoli ne sme pozabiti.« – Miha Krofel, razis­kovalec velikih zveri

»Zastavljati si znamo globoka vprašanja o življenju, ničesar pa se nismo naučili o umetnosti njegovega ohranjanja. Empatična raziskovalna novinarja Maja in Boštjan se v izjemno zasnovani knjigi Zadnji dve pokažeta kot civilizirana divjaka, ki slutita prihajajočo dobo ekologije, ob tem pa sta priči najmodernejšim znanstvenim prizadevanjem, da zadnjih dveh predstavnic mogočnega severnega belega nosoroga človeštvo ne bi iztrgalo iz čudovite vezenine življenja.« – ­Janez Penca, prevajalec in ­založnik

»Nisem še brala resničnih zgodb, ki bi bile bolj žalostne in hkrati tako lepe, ki bi me toliko naučile o preživetju. To je zgodba o tem, kako lepe in posebne so živali in kako kruta in dobra žival je lahko človek. Ta knjiga je Noetova barka upanja.« – Irena Štaudohar, avtorica knjige Kaj hoče ženska?

O KNJIGI IZ MEDIJEV:

Metropolitan.si: www.metropolitan.si/...
Delo-si: www.delo.si/...
Krog.sta.si: krog.sta.si/...