0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
-5%

Neon

Mladinski domišljijski roman

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Avtor: Jana Korečič
Založba: Prmus
Leto izida: 2023
Vezava: Mehka vezava
Dimenzije: 22 x 14 cm
Število strani: 269
ISBN: 9789617184310
Skočite v neznano, pa ne pozabiti ključekača, lornjete in trgolokatorja. Še prekleto jih boste potrebovali. Predvsem pa bodite pozorni na barvo oči in nadenite si smarthead! Če bi radi izvedeli več, potem se pridružite Elli na potovanju v novo dimenzijo in ji pomagajte dostaviti utekočinjene knjige v paralelni svet. Bodite pripravljeni na nepričakovano in skrita sporočila ter poskušajte razrešiti misterij rdečeokarjev.
Preberite več
Na zalogi
Redna cena: 25,00 €
Prihranek: 1,25 € (5%)
Spletna cena: 23,75 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

Skočite v neznano, pa ne pozabiti ključekača, lornjete in trgolokatorja. Še prekleto jih boste potrebovali. Predvsem pa bodite pozorni na barvo oči in nadenite si smarthead! Če bi radi izvedeli več, potem se pridružite Elli na potovanju v novo dimenzijo in ji pomagajte dostaviti utekočinjene knjige v paralelni svet.

Bodite pripravljeni na nepričakovano in skrita sporočila ter poskušajte razrešiti misterij rdečeokarjev.

O KNJIGI IZ MEDIJEV (Knjižna polica  23. 06. 2023):

Močan ženski lik, ki navdihuje

Na znanstvenofantastično literaturo pripadniki nekaterih literarnih in kulturnih krogov nemalokrat pogledajo z viška, češ, da gre za manj resno, intelektualno manjvredno literaturo. K sreči ta razmišljanja počasi puhtijo v zrak. Znanstvena fantastika je z leti pridobila na ugledu in se uveljavila kot legitimna literarna oblika. Avtorji in avtorice kot je Vrtojbenka Jana Korečič dokazujejo, da ima ta žanr edinstveno moč, ki širi meje naše domišljije in nas spodbudi k razmišljanju o neznanem.

Jana Korečič je avtorica enega najnovejših slovenskih mladinskih domišljijskih romanov - Neon. Na svet je privekala leta 1977 v Vrtojbi. Po končani Ekonomski srednji šoli v Novi Gorici se je vpisala na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, kjer je diplomirala iz italijanistike in sociologije. Svojo prvo knjigo je napisala že v srednji šoli, do sedaj pa je na knjižnih policah mesto našlo pet njenih knjig. Tu so že Gospodična Špinačka (ki je doživela tudi svojo odrsko uprizoritev),Doktor Začetek, Hiša strahov, Dragonuša, Ledeni Božič in Neon. Prav slednjega predstavljamo v tokratni Knjižni polici.

Neon pripoveduje zgodbo o neustrašnem dekletu, Elli, ki se odpravi na potovanje v novo dimenzijo in paralelne svetove. Zaradi zasnove zgodbe roman nekoliko spominja na Svetove izbireFranka Beddorja - nekakšno alternativno različico zgodbe o Alici v čudežni deželi - še bolj pa na trilogijo Njegova temna tvarPhillipa Pullmana.

Zanimivo je, da je Jana Korečič v ospredje postavila ravno Ello, ki jo že v prvem poglavju spoznamo kot neustrašno in na trenutke grobo dekle, ki jo odlikujeta zvestoba prijateljem in izrazita empatija do šibkejših. Feminizem se je v zadnjih desetletjih močno prepletel s znanstvenofantastično literaturo, saj so avtorji in avtorice izkoristili to žanrsko obliko za raziskovanje spolnih vprašanj, enakosti spolov in družbenih konstrukcij. Tako kot v mnogih drugih znanstvenofantastičnih romanih se tudi v Neonu pojavlja preobrat tradicionalnih spolnih vlog. Namesto da bi ženske igrale pasivno vlogo, so prikazane kot močne, samostojne in vodilne osebnosti. V znanstveni fantastiki lahko najdemo številne ženske like, kot je Ella. Tiste neustrašne, inteligentne in močne. Ti liki postanejo vzorniki za bralke in bralce ter razbijajo stereotipe. Primer tega je Igra prestolovGeorgea R. R. Martina, kjer se pojavljajo številni močni ženski liki, ki prevzemajo vodilne vloge v politiki in bojevanju.

Jana Korečič z Neonom dokazuje, da ZF žanr širi meje naše domišljije in nas spodbuja k razmišljanju o svetu, ki ga še nismo spoznali. 

 

O AVTORICI:

Jana Korečič je profesorica italijanskega jezika in sociologije. Po nekaj letih poučevanja je svojo energijo usmerila v slikanje, ustvarjanje filmov v tehniki stop motion, ilustriranje in pisanje. Napisala je pet knjig za otroke: Hiša strahov, Ledeni božič, Gospodična Špinačka, Doktor Začetek in Dragonuša.

Vse svoje zgodbe je v projektu Društvo kot v pravljici postavila na oder v vlogi igralke, kostumografinje, dramaturginje in režiserke in popeljala eno izmed pravljic tudi na oder SNG Nova Gorica. Po ustvarjanju za najmlajše bo svoje delo preusmerila v pisanje za starejše bralce.

##
Bralci

Zaupalo nam je že

32.140

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

42.382

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.810

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Podjetje Avrora AS d.o.o. bo z vašim soglasjem interno obdelovala osebne podatke, ki so navedeni v spodnjem obrazcu in jih uporabila za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil na koncu vsake e-novice ali preko maila info@galarna.si